Hai să revizuim evaziunea fiscală

Că tot se vorbește și-n dungă despre evaziune fiscală (nu numai în România), și cum e o temă recurentă constant de… de când mă știu, zic c-ar fi momentul să facem nițică vorbire.

EVAZIÚNE ~i f. 1): ~ fiscală sustragere de la obligațiile fiscale.

Legea zice: Reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă : Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă.

Foarfeca e destul de sensibilă la capitolul justiție, așa că nu-i de mirare că în privința evaziunii fiscale nu prea avem loc de flexibilități. Ca să ne facem o idee despre personagiile care nu-și plătesc impozitele (imaginea care-mi răsare mie în minte): în primul rând cocălarul tuciuriu care n-a pomenit în viața lui, neam de neamul lui, să plătească un impozit – fie pe vreuna din mașinile de jdemii de cmc, fie pe vreuna din case. Abia în al doilea rând politicianul mărunt de provincie, care, la fel ca afaceristul mărunt de provincie, îi dă zor să se căpătuiască în timp cât mai scurt. Nu există niciodată ”n-am știut” sau ”din neatenție” la capitolul evaziunii fiscale: am stabilit de la bun început că e ”cu intenție”.

Ei. Având datele astea ale problemei, mă deranjează ca un fir de nisip în ochi detaliul din coada formulării: ”sau cu amendă”. Arată ca o portiță de scăpare (de fapt o ușă în toată regula) pentru oricine are bani să-și plătească un avocat. Închisoarea e pentru proști.

Mă gândesc la o chestie: să se scoată pedeapsa cu închisoarea din lege. Că și-așa e disproporționată, și-așa nu sperie pe nimeni, și-așa marii evazioniști scapă întotdeauna pe baza  ”sau cu amendă” – și, în fine, oricum sunt pline închisorile. Deci să se renunțe la închisoare. În schimb, să se aplice doar amendă – și anume, cu dobândă progresivă. Să fii obligat să returnezi suma datorată, și cu dobândă pe deasupra. Care dobândă să fie cu atât mai mare, cu cât trece mai mult timp de la comiterea infracțiunii până la hotărârea judecătorească definitivă. Deci cu cât te chinui mai tare să-ți ascunzi urmele, cu atât vei fi mai greu de găsit, deci va dura mai mult timp, deci cu atât se va strânge muntele de plată. Avantaj suplimentar: nu va mai fi nimeni intersat să tergiverseze procesul. Iar temnița pare o pedeapsă medievală, potrivită mai degrabă pentru infracțiuni primitive (dat în cap, tâlhărie, de-astea).

Așa. Zic și eu idee venită în timp ce dădeam cu aspiratorul 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s