Cultura discursurilor

Înțeleg că discursurile politice au o întreagă artă și precizie în spatele lor – o fi, da’ eu tot casc a plictiseală.

Să luăm drept exemplu recenta vizită a lui Obama în Berlin. Cre’că prin iunie a fost, nici nu mai știu – știu sigur că nu am băgat în seamă evenimentul. Acuma însă m-a ajuns din urmă curiozitatea, și zic hai să mă uit peste ce-a glăsuit. [Atenționare: e plictisitor ca o ciubotă scâlciată; numai cine nu are absolut nimic mai bun de făcut poate să se uite până la sfârșit].

În primul rând: aveam impresia că omul are un talent de orator ceva mai acătări. Nu, n-are. În al doilea rând: Zidul Berlinului a căzut de mai bine de dooj’ de ani. Gata. Past tense. Nu mai ocupi juma’ de discurs cu metafore sforăitoare despre zidurile care despart oameni și etc. Sincer, mi s-a părut că și primarul/ cancelăreasa au zâmbit de complezență la un moment dat. Din aceeași perspectivă: da, nah, e bine că a venit Obama la fix 50 de ani după Kennedy – no da’ gata și asta, mai zi și ceva interesant.

Dar în al treile rând (rândul cel mai princial) am impresia că discursurile oficiale sunt exclusiv axate pe propovăduirea principiilor. „The lesson of the ages”, „human values”, „peace”, „justice for all mankind”, „pursuit of happiness”, „democracy”, „hope”, – toată pleiada de expresii frumoase. Și plin de „noi trebuie să”, „noi va trebui să”, „este nevoie să”, „noi aspirăm să”. Ți se încălzește inima când le citești, nu alta.

Mamă cât de boring…

PS: Freedom? Democracy? Security? Bă: din spatele unei plăci de plexi antiglonț cuvintele astea nu-s decât vorbe goale. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s