Cele 3 voci

Zilele trecute s-a comemorat 1 an de la moartea unui veteran al BASE-Jump. „Veteran” pentru că a rezistat mai bine de 20 de ani în branșă. Ceea ce e neobișnuit: zburătorii sunt de două feluri: cei care se lasă la timp, și cei care nu… Și „moartea” pentru că, ei bine, totuși nici el nu s-a lăsat la timp.

Unul dintre ceilalți zburători din comunitate povestea că la momentul saltului fiecare „aude” una din 3 „voci” posibile. Vocea aprobatoare – momentul când ești încrezător, nici o suspiciune nu te râcâie, știi că totul va merge normal, adică bine. N-ai nici o apăsare. Vocea fricii animalice, care zbiară că „NU!”, pentru că te-a prins într-o dispoziție vulnerabilă și-ți bagă-n ochi faptul că ceea ce faci e nenatural, etc. Și vocea sceptică, una care de asemenea zbiară că „NU!”, dar nu de frică, ci pentru că există ceva, nu se știe exact ce, care nu e perfect în regulă. Prima, vocea fricii animalice, e foarte vehementă – dar e absolut în regulă să fie ignorată. Sau raționalizată. În fine: e chiar recomandabil să-ți depășești frica. În schimb cealaltă, vocea sceptică, e mereu bine să fie ascultată: uneori sunt chestii pe care le-ai văzut atât de fugitiv că nici măcar nu le-ai conștientizat (un mâner în poziție ciudată, un curent de aer neprielnic, etc).

Și, mai zicea tipul respectiv, cel mai dificil e să distingi între cele două voci care îți spun ambele același „NU!”. Dar e pe atât de esențial să-ți dai seama care instrument cântă, pentru că e destul de grav dacă le confunzi.

Nu e nevoie să adaug cât de important e principiul ăsta în viața de zi cu zi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s