Introducing: Charles Murray

Charles Murray ăsta e un exemplu de om deștept, cu care trebuie să fii totuși atent la fiecare cuvințel: ba zice o treabă bună, ba una discutabilă.

De exemplu, îmi place una din ideile lui principale, cum că americanul de condiție bună (educație, ceva bani, cerc social corespunzător) se izolează într-o castă a „elitei culturale” și nu mai are demult contact cu realitatea, cu viața americanului de rând, cu clasa muncitoare. Se poate extinde ideea și la Europa, fără probleme. Murray atrage atenția că din elita asta culturală provin (viitorii) conducători – ai țării, ai companiilor, etc. Dar ce conducători sunt ăștia care nu au nici cea mai vagă idee despre viața, necazurile și prioritățile clasei muncitoare? În fine, omul dezvoltă aicea o idee, iar concluzia e că e bine să ai experiențe și prieteni prin mai multe medii sociale, că nu ai cum altfel să pricepi lumea în care trăiești. Just, clar, ne place.

Altă treabă pe care bate modedă Murray ăsta e „stilul de viață tradițional american”, cu valorile familiei, ale industriei și ale religiei. Nici nu e surprinzător, din moment ce se declară conservator. Mă rog. Valorile evoluează (atenție: nu se schimbă) odată cu vremurile, și personal nu văd nimica rău în asta.

În schimb mai are el o treabă cu segregarea rasială, cu corelația dintre rasă și IQ (mai pe românește, că negrii sunt genetic predispuși la IQ mai mic). Mh… nu mă-mpiedic acuma în political correctness, că nu m-a lovit ipocrizia. Dar mi se pare o gravă eroare de logică (și dovadă de superficialitate) să scoți argumentul cu „nu vezi câți negri sunt infractori/ în clasa muncitoare?”. Că de constatat putem constata cu toții: da, așa e, criminalitatea e mai mare în rândul negrilor, da, elita culturală e aproape exclusiv albă – dar una e să iei faptele astea drept o cauză, și alta e să le iei drept un efect. În mod normal putem compara grupurile celor două rase abia dacă le supunem acelorași condiții – dar asta nu e cazul. Sunt absolut convinsă că în SUA (și-n restul lumii) albii au mai mare mobilitate socială decât negrii/ arabii/ vietnamezii/ care-or mai fi. Si-gur-si-gur. Deci dacă pentru un alb e mai ușor să ajungă „sus” decât pentru un negru, atunci degeaba le mai comparăm realizările.

În fine: un tip foarte mișto, dar a se consuma cu precauție.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s