Ciocanul se întoarce: o nouă exemplificare

Zilele astea s-a decis de către Parchetul de pe-aici că un chiriaș poate să-și reducă chiria (cu de la sine putere) că până la 10% în cazul în care… un vecin fumează pe balcon. Da. Se presupune că fumul poate fi purtat de vânt și poate deranja vecinii.
Amu… nu numai că s-a decis chestia asta, dar mai vin și urmări: proprietarii se tem de un val infinit de scăderi a chiriei, drept pentru care se pune problema interzicerii complete a fumatului pe balcon (în Berlin cel puțin).

*

De exemplu, există pe-aici o constrângere ”soft” de a-ți curăța gheața și zăpada din fața casei: dacă nu ai grijă să fie curat, vecinii/ trecătorii au dreptul să te pârască, moment în care primăria își trimite utilajele să facă treaba în locul tău, iar ție îți trimite factura. Simplu, elegant – și foarte eficient.

Ei bine, mă-ntreb cum de nu se poate ajunge la același tip de aranjament în cazul fumătorilor de pe balcoane. Să li se impună să-și instaleze un ventilator, o perdea de apă, o orgă de lumini sau o fântână arteziană – echipament testat și aprobat de autorități, evident – și gata. Toată lumea e fericită, n-am dat cu ciocanul. Iar dacă nu instalezi măgăoaia – nu-i nimic, o instalează proprietarul în locul tău, iar ție-ți trimite factura. Mare brânză.

După cum se vede, nu încerc să minimizez problema: dacă un om e deranjat de fumul vecinului, are dreptul să se plângă. La fel și dacă vecinul dă muzica tare, sau se ceartă des, sau inundă casa în fiecare lună, sau mai știu eu ce.

Dar nu. Pentru că ceea ce nu cunoaștem ne înspăimântă, iar ceea ce ne înspăimântă… cel mai bine trebuie interzis. De parcă nu se poate rezolva problema și pe alte căi, mai puțin belicoase.

*

Eu zic să mai facă o anexă la hotărârea asta, în care să se definească exact parametrii pentru care fumatul pe balcon se poate denumi ”deanjant”: viteza vântului, temperatura atmosferică, umiditatea relativă, presiunea, precum și unghiul minim de incidență a traiectoriei fumului. Și să se specifice: dacă un om fumează la etajul 3, care sunt vecinii ”afectabili”? Cei la de etajul 4-deasupra? Cei de la etajul 4-diagonal? Cei de la parter? Și cum facem cu distanța minimă dintre blocuri? Dacă distanța până la vecinul de vizavi e mai mare de 10 metri, se mai consideră că e ”afectabil”?

Nu știu, întreb…

Anunțuri

2 gânduri despre „Ciocanul se întoarce: o nouă exemplificare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s