Psihologia filmului

De la o vreme mă tot întâlnesc cu chestiunea asta, și anume: ce influență au filmele americane în afara spațiului nativ (țări vestice, dezvoltate, etc). Pentru că, după cum se vede, au niște efecte colosale, pe care nu le-aș fi bănuit.

Să luăm un exemplu extrem: genocidul din Indonezia anilor ’60. Nici eu nu aveam habar de treaba asta până nu am văzut The Act of Killing. O să rezist tentației de a preaslăvi acum filmul, și o să mă limitez la fapte: documentarul urmărește niște indivizi care cu asta s-au ocupat în tinerețe, cu omorul chinezilor. Și au făcut-o voluntar, de plăcere, în numele unei ideologii subțiri care le-a asigurat suficientă acoperire. Ei, și metodele pe care le aplicau, modul în care se purtau cu condamnații: totul e inspirat din filmele cu gangsteri. Toți se vor (și se cred) free men, toți s-au orientat după filmele vremii cu Al Pacino & Co. Ba mai mult: priveau filmele americane ca pe un punct de referință, urmărind să depășească în sadism ceea ce tocmai văzuseră.

Ca să n-o mai lungesc: din tot documentarul, am rămas mai șocată de puterea de influență a Hollywood-ului, decât de evenimentele propriu-zise.

*

Și un exemplu cotidian: îmi povestea un cunoscut care a petrecut ceva ani prin India, cum că pentru femeile albe, să umble singure pe stradă în orașele indiene, e exasperant de enervant. Și asta pentru că la tot pasul sunt abordate libidinos și pipăite (mai ales în aglomerație). Iar faptul ăsta, la rându-i, vine de la percepția indianului de rând despre femeile albe: că sunt ușoare și că le place. Ei bine, înțeleg că printre europenii care dau să stea prin India mai mult decât un turist obișnuit, se creează efemere comunități virtuale bazate pe schimburi de experiență, de ponturi, de sfaturi și de atenționări. (Evident că se formează, și nu se formează doar cu privire la India, dar acuma despre asta vorbim). Și în respectivele comunități circulă observația că atenție, indienii pricep cu totul alte lucruri din filmele americane, decât vesticii. Și se încurajează acțiunea „când ești în India, scoate un indian la film”, pentru a consolida baza de date cu experiențe.

Din nou, ca să n-o lungesc: se pare că imagnea bărbatului alb este un macho care f*te tot ce prinde, adică un model în viață; după cum femeia albă e o nimfomană care e mereu disponibilă, deci nu ar trebui să se plângă dacă e pipăită pe stradă.

*

Îmi imaginez că există pe undeva prin lume o universitate obscură sau un institut mititel care cercetează treaba asta mai serios. Mă apuc să sap după informații.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s