Ieșirea din anonimitate

Mi-am dat seama, brusc, de o chestie: pe internet, lumea se prezintă din ce în ce mai puțin cu un nickname, cu un alias – și din ce în ce mai mult cu numele din buletin.

Sigur: eu fac afirmațiile astea fără să cunosc în profunzime nici mediile adolescenților, nici mediile de gameri, unde poate că identități precum $hukaru sau Sniper666 încă mai sunt valabile. Nu știu. Dar în rest – în blogosferă, în comunitățile de comentatori de pe la ziare și YouTube – lumea văd că și-a asumat, treptat, identitatea reală. Sau invers: a inclus identitatea virtuală în viața reală – pentru că prezența în online nu mai e demult așa clar delimitată de restul vieții, ca pe vremea mIRC-ului.

Poate e și de la faptul că între timp oamenii s-au maturizat. Și, după cum spuneam, de la o vârstă nu prea mai dă bine să te prezeinți cu alias-urile fistichii din adolescență. Poate și de la faptul că Facebook-ul, bunăoară, impune înregistrarea cu nume și prenume. Sau, în fine, o fi și de la efectul de bulgăre de zăpadă: dacă toți cei din jurul tău își adoptă numele real, parcă nu-ți cade bine să rămâi, stingher, singurul cu un nickname ce a fost odinioară cool.

*

Apropo de identitatea de pe Facebook. Nu mai știu pe unde am citit (probabil pe VICE) că în Los Angeles, în zona cu pretenții a Hollywood-ului, în cluburi se intră doar pe bază de rezervare (evident), iar rezervarea se solicită pe mail (evident), care mail trebuie să conțină un link spre profilul de Facebook. Dacă profilul tău e suficient de sexy/ cool, primești rezervarea. Dacă nu, nu. (Mbine, articolul relata experiența absolut dezumanizantă de a ieși într-un club prin Hollywood, ceea ce e interesant oricum, păcat că nu-l mai găsesc.)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s