Atlas de mitocănie 2.0

Este acuma pe Facebook campania asta de-a lu’ Radio Guerrilla, care clasifică și caracterizează specimenele neplăcute din mediul virtual – mai exact: de pe Facebook. Adăugătorul la Grup, Cerșetorul de Like-uri, Isterica de Cauză sau Înțeleptul de Citat. Hai că e imposibil să fi ratat campania, sigur o știe toată lumea.

Și mă uit și eu la definițiile pe care le scot cei de la Guerrilla, și nu neg: recunosc majoritatea tipurilor de personaje. Că na: toți avem prieteni fel și fel.

Dar nu pot să nu-i compătimesc pe ăia din care s-a născut campania asta (respectiv pe susținătorii ei): băi săracii, îți dai seama în ce hal de enervantă o fi experiența lor pe Facebook? Dacă au de-a face încontinuu numai cu indivizii ăștia pe care ni-i prezintă? Îți dai seama că, sub tsunami-ul de inutilități enervante, săracii oameni abia mai pot zări, ici-colo, câte o postare relevantă?

Săracii.

Încă n-au aflat de setarea „Show only important” (adică să-ți apară noutăți despre omul ăla enervant numai dacă se-nsoară, dacă pleacă pe Lună sau dacă moare). Fără grijă: dacă pe Gigicu îl dai la o parte din Wall, locul nu rămâne gol, ci o să fie ocupat de Mărioara, care poate că e mai interesantă. Nu se împuținează Facebook-ul de la atâta lucru. Pe lângă asta, nu cred că le-a dat prin cap să dea „Like” la publicații relevante, care populează Wall-ul cu noutăți sau opinii pertinente.

Nu știu, arunc și eu sfaturi din caleașcă: precum o persoană care se simte bine pe Facebook, și se uită mirată la sărmanii de pe marginea drumului, care par să fi avut mai puțin noroc în viață. Poate că a le spune sărmanilor „treceți la muncă bă!” (în traducere liberă: faceți bă curat în listă și nu deschideți ușa la spam) – poate că e condescendent. Poate că e un fel de „dacă n-aveți pâine, mâncați cozonac” – mai știi?

Dar asta e o opinie veche, și încă nu s-a găsit nici omul, nici contraexemplul, nici demonstrația care să mă convingă că lucrurile ar sta altfel

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s