Mass-media: exemplu de „așa da!”

Am eu o emisiune care-mi place pe meleagurile astea, o emisiune de dezbatere aproximativ săptămânală, care abordează cele mai diverse teme de ordin economic, social, politic, fotbalistic. De la ce mai scrie pe ambalajele alimentelor până la jocurile murdare din politică, de la creșterea dependenței de internet până la conflictul din Siria: orice, important e să fie de interes public. Sunt invitați întotdeauna 6 oameni, provenind din diverse medii relevante pentru tema respectivă, dar cu păreri diferite. Evident că diferite, că altfel nu ar mai fi nici o dezbatere. Și, moț: moderatorul, care chiar e super experimentat și își face treaba de moderator ca lumea.

Până aici nimic deosebit. Ceea ce mi se pare aaaaaabsolu de aplaudat este secțiunea de „verificare a datelor”, disponibilă pe pagina de internet a emisiunii. Și anume, pentru fiecare emisiune se iau și se verifică toate afirmațiile „experților”. Dacă unul a zis că în Grecia PIB-ul a scăzut cu 775643% – ia să vedem, așa e? Dacă un altul zice că scăderea impozitelor pe profit duce la o creștere a producției – ia să vedem, așa o fi? Sunt studii care să acopere afirmatia asta? Sau dacă un invitat a făcut niște afirmații despre un politician – de exemplu, că ar avea un cont în Elveția – ia să verificăm și asta.

Și la fiecare afirmație din asta [care trebuie verificată] din timpul emisiunii, moderatorul atrage atenția că da, asta nu avem timp să verificăm acuma – dar, stimați telespectatori, ne vom strădui să vă punem la dispoziție toate datele necesare începând de mâine pe site-ul nostru.

Hm, zic. De-ar fi contagios, zic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s