Duda „PEMDAS”

Circula zilele trecute pe 9gag o dudă cu Joker și cu ordinea efectuării operațiilor. Și anume asta:

Și, ca orice temă nouă pe 9gag, a avut efect de bulgăre de zăpadă și a adus după sine încă niște replici, plus niște ecouri prin restul internetului. (De fapt habar nu am dacă punctul de pornire a fost 9gag, dar nici nu am cum să aflu). Printre altele, dezbaterea PEMDAS, prevăzută inclusiv ț’șpe clipuri explicative pe YouTube. Deloc ferite de ridicol.

Pe scurt: am aflat și eu acuma că în școlile americane se predă această regulă (PEMDAS), și regula zice printre altele că într-un șir de operații adunarea se efectuează înaintea scăderii. Și înmulțirea înaintea împărțirii. Ceea ce ar face ca problema Jokerului de mai sus să dea ca rezultat 1.

Ba s-avem pardon: eu am învățat la școală că, într-un șir de operații de același ordin, totul se efectuează la rând de la stânga la dreapta. Nu de alta, dar orice scădere e de fapt o adunare, așadar un șir de adunări și scăderi e de fapt un șir de adunări. Iar adunările, fiind toate comutative, se pot efectua în orice ordine dorim – numai că na, e mai simplu să o luăm pe rând de la stânga la dreapta, ca să nu ne încurcăm sau să pierdem vreun termen. La fel și cu împărțirea vs înmulțirea. Prin urmare, operațiile de mai sus se fac pe rând de la stânga la dreapta, iar rezultatul problemei de mai sus este fără îndoială 9 – lucru cu care par să fie de acord și calculatoarele de care dispun.

Dar nu pot să nu rămân îngrozită de faptul că cineva a venit cu o regulă atât de tâmpită – apoi cineva și mai tâmpit a incus-o în manualele școlare – iar profesorii de aritmetică sunt cei mai tâmpiți dintre toți, predând elevilor asemenea tâmpenie. Până și Wikipedia atrage atenția că nu-i mare lucru de capul ei.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s