Distribuția avuției

Mrh-hrm. Ce porci sunt politicienii, ce groaznici sunt bancherii, ce măgari sunt marii corporatiști. Toți numa’ cu ochii pe bani, toți își trag milioanele în buzunar, nu le-ar mai ajunge, nu mai obosesc de atâta agoniseală. Asta-n vreme ce un sfert din omenire nu are casă, o treime n-are ce mânca – și, în general, oamenii de rând se zbat în mizerie ca să supraviețuiască. Să li se taie, să li se frâneze, să li se regândească.

Just. Cel puțin la nivel moral, te uiți și vezi câtă nedreptate există în lume: nu e corect ca unii să aibă averi peste puterea lor de a număra – iar alții să moară, la propriu, de foame. Nu e normal. Și de-aici discuția veche, că dacă oamenii și-au dobândit averile alea pe căi cinstite și legale… n-ar fi corec nici să li se ia din banii ăia. Plus observația că și bogații sunt buni la ceva. Deci discuția e veche, nu duce la nici o concluzie, așa că mai bine o lăsăm în pace.

Dar mai există o categorie care nu e la fel de vizibilă, deși ar trebui să intre și ei în vizor: marii actori de Hollywood, cântăreții și… sportivii. Păi bă: Keanu Reeves a luat 186 de milioane pe ultimele 2 Matrixuri? 186?! Floyd Mayweather ia 50 de milioane pe un meci? UN SINGUR meci? U2 au scos 700 de milioane dintr-un singur turneu de 2 ani? ȘAPTE SUTE? Astea îl fac pe Federer , cu ale lui 53 de milioane pe an, să pară direct un sărăntoc! Lui Beckham i-au adus reclamele la chiloți numai 46 de milioane (că fotbal oricum nu prea mai poate)… Și ce să mai zicem de Messi, cu 39 de milioane pe an, sărmanul?

Și lista continuă tot așa până mâine. Și nimeni nu pare să aibă nici o problemă cu asta.

Diferența dintre „rechinii de pe Wall Street” și categoria Justin Timberlake stă în faptul că unii își iau banii singuri de unde se pricep – iar ceilalți… ei bine, celorlalți le dăm noi banii cu ambele mâini, fericiți că avem posibilitatea de a purta chiloți cu Beckham, adidași cu Bieber, căști cu Dr. Dre – și, în general, suntem încântați să dăm jumate de salariu pe muzică sau pe cinematorgraf. Ăia nu-s răi, nu-s „capitaliștii rapace”, nu. Ăia sunt simpatici, ne rupem noi de la gură să le dăm lor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s