Sfaturi de carieră pentru peste vreo 500 de ani

Mă gândesc că 500 de ani e un orizont de timp decent dacă e vorba de arheologie, nu? Adică na, nu cred că în anul 2500 omenirea va mai studia istoria prin metoda dezgropării cioburilor – dar sigur-sigur nu putem numi „arheologie” cercetarea unor chestii vechi de doar 50 de ani. În fine: la capitolul ăsta discuția e încă deschisă.

*

Dacă e să ne gândim la politică murdară, la afaceri dubioase, la dedesubturi sordide și la măsluiri veninoase la nivel de societate… ne uităm către Rusia. Nu că n-ar exista și alte țări cu societate mega-coruptă [vai, dar peste tot!] – dar până una-alta Rusia e superstarul lor, și la ea ne raportăm.

*

La câte matrapazlâcuri s-au făcut în Uniunea Sovietică, apoi în Rusia lui Elțîn, după care acum sub Putin… câte dosare s-au făcut pierdute, câte acte s-au falsificat, câte nedreptăți, și, mai ales, ce războaie dubioase s-au mușamalizat… cred că ar fi material de cercetat pentru cohorte întregi de arhelologi și de istorici. Da’ nu acuma: acuma orice jurnalist cu gura mai mare își pune viața în joc. Nu. Peste 500 de ani, presupunând că până atunci se mai schimbă fața lumii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s