Media. Senzaționalul

 

 

 

 

Să mă bag și eu în seamă cu știrile din secolul trecut. Nu de alta, dar am reținut pentru posteritate niște printscreen-uri, și ar fi păcat să nu le arăt lumii.

Era la câteva minute de la evenimentele din Boston. Pe net deja se dusese vorba, site-urile de știri puneau în Breaking News noutățile. Încă nu se știa mare lucru, știrea se updata la fiecare câteva minute, pe măsură ce soseau noi și noi amănunte.

Iată pagina de pornire a unui portal de știri german. Știrea ocupă o parte importantă din ecran, se vorbește despre niște explozii la maratonul din Boston. La momentul acela erau înregistrați 2 morți și 23 de răniți, mai departe în articol zice că numărul răniților e de fapt mult mai mare, dar se așteaptă date oficiale de la spitale. Tot mai departe în articol zice că s-au mai găsit bombe neexplodate, și, de asemenea, că se caută vinovații. M-a amuzat propoziția obligatorie că cică „Președintele Obama a fost informat”. În restul ecranului, viața merge mai departe.

screen-shot-2013-04-16-at-00-25-38

Iată și pagina de pornire a Antenei neaoșe. Nu comentez alegerea obligatorie a sintagmei „imaginișocante”, încerc să-mi antrenez o orbie selectivă față de exprimările de acest gen. Comentez însă prezentarea drept sigură a cifrei de „peste o sută de răniți” – și, cel mai grav, a ideii de „atentat terorist”.  Aia cu „peste o sută de răniți” a fost o speculație sigură, un număr care deja se știa – iar prin comparație nemții au fost exagerat de riguroși rezumându-se doar la cifrele oficiale.

screen-shot-2013-04-16-at-00-25-50

Dar ideea de atentat terorist… s-avem pardon. Da, arată ca un atentat, miroase ca un atentat, sună ca un atentat. Dar nici măcar acuma, la câteva zile după, nici măcar oficialitățile americane nu se  încumetă să zică „atentate teroriste”. Toți o iau pe ocolite, toți zic că e un „act de teroare”, sau pur și simplu un „atentat” – dar nici un oficial nu a folosit încă sintagma clară de „atac terorist” sau „atentat terorist”. Asta pentru că încă nu se știe cine a făcut-o și de ce. Iar Antena 3, ca autoritate media ce se pretinde că este, ar trebui să se abțină de la a influența publicul în direcția asta. Că Gigel, când stă la el acasă în pantaloni scurți, e convins că e atentat terorist. Dar dacă și televizorul îi zice că e atentat terorist – atunci e clar că, în capul lui, nu va mai exista niciodată loc pentru un alt punct de vedere. Și, cine știe, poate cu timpul se va dovedi că  nu a fost un atentat terorist.

*

Apropo, să le spună cineva celor de la Antena 3 că noua interfață arată ca un blog hostat gratis pe wordpress.com, până și tema Foarfecii mi se pare mai stilată decât aspectul se clasa a XI-a cu care se prezintă ei.

*

Și încă ceva: mie atentatul de la Boston îmi dă impresia că cineva a vrut musai să reconstituie în viața reală filmul Four Lions. Care e o comedie neagră despre 4 musulmani care se hotărăsc să organizeze un atentat în cadrul maratonului de la Londra. Comicul filmului vine de la personajele nu tocmai briliant de deștepte, dar și din situația de la final, când singura posibilitate prin care ar putea ajunge între maratoniști fără să atragă atenția asupra kilogramelor de bombe înfășurate în jurul taliei, e să se îmbrace în mascote.

Ceea ce-i face, bineînțeles, extraordinar de amenințători.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s