Marketing-ul și gura mare

Există două tipuri de bucătari

Ăia care fierb niște paste (scumpe și bune), după care aruncă în tigaie niște ceapă tocată, niște morcov și usturoi, peste care mai aruncă niște carne tocată de cea mai bună calitate, sting totul cu roșii proaspete și zemoase… și gata prânzul. Spaghetti bolognese, cu cele mai alese ingrediente. Nu trebuie decât să urmezi rețeta. Iar dacă nu ești chiar ageamiu, n-ai nici o șansă s-o greșești – și probabil că nici n-are ce să-ți ia chiar o oră întreagă, așa cum zice pe internet.

Și ăia care aruncă-n tigaie niște ceapă. Apoi niște semințe de pin. Apoi niște orez. Apoi niște condimente. Amestecă, mai potrivesc de apă, termină de fiert. Apoi iau de pe foc, umplu foile de viță. Apoi tivesc o altă oală cu foi de viță, peste care potrivesc sărmăluțele – cu grijă, să nu se desfacă. Toarnă ulei, lămâie și apă, fixează toată construcția cu o farfurie, și mai pun la fiert o oră. Nu zic eu, zice rețeta standard de chestii umplute din lumea arabă. În Turcia le zice „dolma”, iar variațiunile se succed de la o nație la următoarea. Cu răbdare, bunăvoință și mult noroc, probabil că cele 2 ore și jumătate de muncă preconizate în rețetă… sunt rezonabile.

… Și apoi unul dintre cei doi e cu gura mare că ce cuisine extraordinară produce el.

Evident că n-am nimic cu pastele bolognese sau cu bucătăia italiană în general, mai ales că are chestii de învățat. Dar hai să facem o ordine și să ne hotărâm ce anume ridicăm la rang de cuisine – și ce trimitem în categoria „de bună calitate”.

PS: Da, știu, am mai comentat pe-aici italienii și bucătăria lor. De fapt comentez de fiecare dată gura mare și marketingul agresiv, pentru că mă minunez în continuare cum au reușit să convingă întregul mapamond că pizza și pasta sunt rafinamente culinare de neegalat. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s