Pe lista scurtă a orașelor deștepte: Tirana

Am descoperit zilele astea Forumul Comunităților Inteligente. Adică o organizație de universitari și cercetători care sunt curioși să studieze comunitățile (orașe, sate, nu contează) care stau cel mai bine cu educația, cu internetul, cu posibilitățile de afaceri. Ei denumesc asta pe scurt „comunitățile adaptate la economia broadband”.

Sinceră să fiu, la început am fost cam sceptică. Dar am cercetat nițel ideea, oamenii și instituția, și am ajuns la concluzia că totuși nu-i așa dubios după cum pare. Ființează de mai bine de 14 ani, după cum reiese din Wikipedia. Iar cei care conduc analizele par să aibă niște baze solide pentru asta.

Și, în afară de cercetarea propriu-zisă (dar pe baza ei), Forumul ăsta acordă anual distincția de „Cel mai inteligent oraș” – care face parte din lista celor 7 orașe distinse în fiecare an – care 7 orașe sunt culese dintr-o listă scurtă de 21 de orașe. Pe 2013, câștigător e orașul Columbus (SUA), iar ceilalți 6 câștigători sunt Oulu (Finlanda), Stratford (Canada), Taichung (Taiwan), Tallinn (Estonia), Taouyuan (Taiwan), Toronto (Canada). Respect pentru Tallinn. Asta înseamnă că excelează la capitolele:

  • Broadband: Household penetration rate • Policies and programs to increase penetration and use
  • Knowedge Workforce: Educational attainment of citizens • Student-to-PC ratio in schools • Availability of higher education
  • Innovation: Policies encouraging business startups • Business incubation • Interactivity on municipal Web site • Availability of seed capital, grants and loans
  • Digital Inclusion: Internet availability • Public-access computers • Digital literacy training for adults
  • Marketing & Advocacy: Economic development strategy based on information and communications technology • Task force or group devoted to carrying out the strategy

No fain. Pare credibil.

Căștigătorii ăștia însă provin din lista scurtă, cu 21 de comunități la care s-a restrâns cercetarea în urma preselecției. Nu mă pricep la orașele de pe alte continente, dar în Europa am fost surprinsă să văd pe lista asta Heraklion (Grecia), sau Castelo de Vide (Portugalia) – care, săracu, n-are nici 4000 de locuitori. Dar na, or fi toți locuitorii posesori de iPad-uri și conduc business-uri online. Poate mă duc la vară să verific.

Însă cel mai și cel mai interesant e faptul că pe aceeași listă mai e și Tirana. Asta din moment ce în „mentalul colectiv” toată lumea are prejudecata că Albania e lumea a treia. Te pomenești că n-o fi, nici pe de parte! Te pomenești că se dezvoltă din toate motoarele și are și-o strategie coerentă pe tema asta! Mai știi? Acuma chiar mor de curiozitate să merg acolo să văd cu ochii mei ce înseamnă „rata de penetrare a internetului la Tirana”. Nu de alta, dar nu-i frumos să rămânem în urmă cu starea lucrurilor. Europa încă nu e pe deplin conștientă ce modernă e Croația (de exemplu), pentru că au avut „norocul” de un război, și au fost nevoiți să reconstruiască toată infrastructura. În cele mai noi standarde. Europa încă nu e conștientă nici de potențialul din Sarajevo, numai hipsterii au aflat că e un oraș beton pentru petreceri și viață de noapte. Deci na. Ar fi păcat să ratăm noutățile de la Tirana.

Există și un demo-test de pre-pre-preselecție, în caz că e cineva curios să-și verifice calificabilitatea orașului pentru un atare premiu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s