Exerciţiu de neutralitate

Am auzit şi eu de chestia cu modificarea Constituţiei României (nu mi-e clar de ce se scrie cu majusculă, da-n fine) şi cu vocalizele emise de BOR cu ocazia asta: că să se consfinţească Dumnezeul creştin-ortodox şi prin Constituţie. Sau dumnezeul creştin, nu mi-e clar. Sau un dumnezeu, acolo, oricum tot aia. Plus garantarea predării religiei în şcoli, din câte înţeleg. Am aflat despre vocalizele astea de pe bloguri critice, de oameni care au sărit ultragiaţi că nu se poate aşa ceva.

Ba s’avem pardon: se poate. Se poate şi e perfect sănătos ca Biserica Ortodoxă Română să-şi exprime părerea. Întâmplător, părerea ei e că Dumnezeu trebuie să fie menţionat în Constituţie. Excelent, poftim cuvântul. BOR este, în fond, un agent de lobby, iar treaba BOR este, prin consecinţă directă, să facă lobby. Ce-i aşa de grav în asta? De ce trebuie să sară lumea trei metri în sus?

A!, grav şi inacceptabil ar fi dacă Parlamentul României (nici ăsta nu ştiu de ce se scrie cu majusculă, mă rog) chiar ar băga în seamă opinia BOR. Da, asta ar fi o mare problemă. Şi, din păcate, e şi o posibilitate.

*

De ce ar fi grav şi inacceptabil? (Indiferent de ceea ce cred eu în forul meu interior de foarfecă)

Păi s-o luăm neutru, cu vocea ştiinţei, după teorie: ca să aibă sens faptul că dai curs unei cereri oarecare, trebuie ca petentul ăla care vine cu cererea-n mână să aibă

  1. putere,
  2. legitimitate, şi
  3. urgenţă.

Dacă îi lipseşte vreunul dintre atribute, dar tu totuşi îi dai curs cererii… înseamnă că faci un hatâr, faci un gest de milă, cedezi unui şantaj, faci un capriciu – orice, da’ numa’ nu ceva cu sens. Iar schimbarea Constituţiei (vrem să credem) e ceva cu capul pe umeri, nu un hatâr.

Ei bine, în cazul de faţă petentul este BOR iar cererea e aia cu Dumnezeu în Constituţie. Bon. Putere? Are BOR, fără discuţii, nici nu e cazul să intrăm în amănunte. Legitimitate? Ă păi… aici se cam înfundă treaba. Are, dar pe hârtie doar 86% (sau câţi mai erau declaraţi ortodocşi la ultimul recensământ), iar în realitate nu se ştie, că n-a făcut nimeni un sondaj de opinie pe tema asta. Deci legitimitatea ar fi şi n-ar prea fi – mai ales că, dacă e prost formulată legea, ar îngrădi legitimitatea altor culte de a se manifesta. Complicat. (Uite de-aia nu-i bine să amestecăm statul cu religia). Urgenţă? Nu. Clar nu – nu arde nimeni şi nimic dacă statul Român nu achiesează la propunerea BOR.

Deci? Deci nimica. Doar am arătat că, dacă Parlamentul României ar adopta ideea BOR, asta ar indica ori că a) BOR are o putere exagerată, ori că b) Parlamentul României face hatâruri. Ceea ce nu-i nimic nou – dar uite că e motiv real (argumentabil şi solid) de mare îngrijorare şi protest.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s