Lectura de weekend (XXXIV)

Despre respect.

Citeam prin presa românească un articol despre abdicarea Papei, neimportant în care ziar. La sfârşitul articolului, câteva comentarii la obiect şi încă nişte comentarii pe lângă subiect. Printre ele, comentarii de absolut prost gust, undeva între umor vulgar şi anti-teism fără scrupule.

Dincolo de urâţenia hăhăielii tâmpe, dincolo de ghiorlănia intervenţiei inoportune… există un substrat: bă, oamenii ăia cred în ceva. C-o fi bun, c-o fi rău, că ţi-o plăcea ţie sau nu ţi-o plăcea… nu e vina nimănui că Universul nu e perfect aliniat cu preferinţele tale. Când nişte oameni vorbesc despre lucruri care pentru ei sunt importante, poţi să critici – dar nu dai cu parul.

În acest context, a venit foarte surprinzător articolul ăsta: nu ştiu dacă are vreo relevanţă faptul că autorul e evreu, că doar vorbim despre oameni, nu despre instituţii. Şi nu are nici o relevanţă dacă sunt eu perfect de acord cu ce zice el despre fostul Papă. Dar e un gen de deschidere şi de manifestare a respectului pentru care merită să-l pun la „Lectura de weekend” încă o dată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s