Investiţiile în siguranţă şi confort

Toaaate maşinile noi se întrec în perfecţionarea siguranţei. Şi a confortului – dar mai ales a siguranţei. ABS-ul e deja demult echipament standard, airbag-urile iarăşi la fel, ca să nu mai vorbim de asistenţa de parcare, de camera pentru spate, de… tăt. Şi na, dacă ne uităm la filmele anilor ’70 (de exemplu), vedem că maşinile nu erau mai mult decât nişte conserve pe roţi. De fapt nici nu trebuie să ne uităm la filme: fiecare avem un unchi/ un vecin cu Dacie 1800 din anii ’80 – care şi alea fix tot cutii pe roţi îs.

Deşi, când colo… iaca: sunt îndreptăţită să-mi pun întrebarea, sceptic, dacă s-a îmbunătăţit considerabil siguranţa condusului. Dacă calculatoarele astea pe roţi (că acuma nu mai sunt cutii simple, sunt centre digitale în toată regula) chiar au schimbat semnificativ ceva.

Pe de o parte am fi tentaţi să credem că da: iată ce zice WHO, cică în ţările „dezvoltate” rata accidentelor mortale e, accidental, cea mai mică. Ceea ce ar susţine cumva ipoteza că în ţările dezvoltate (Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Suedia) oamenii au bani de maşini ca lumea, şi prin urmare sunt mai în siguranţă. Dar dacă ne uităm mai bine… hm. SUA nu e pe listă. Uruguay este. România nu e pe listă. Uzbekistan este. Coreea de Sud nu este. Uruguay este. Serbia este. Israel este. Ceva nu se potriveşte.

·Asta e altă hartă, nu cea de la WHO pe care o comentam, e una mai veche·

Wikipedia însă ne luminează: conform unui studiu britanic/ american din 1985, se pare că accidentele care depind numai de vehicul sunt… 2% din total. Combinaţiile în care vehiculul contribuie la un accident sunt, însumate, 10% din totalul cazurilor. Şi asta pentru că până şi condiţiile carosabilului cauzează/ contribuie la mai multe accidente, iar de departe cel mai important factor e şoferul.

Mai pe româneşte: îs bune ele şi investiţiile în siguranţă, asistenţi de parcare, senzori de bandă, frânare automată, centrură deşteaptă, atenţionare în caz de anomalie, blocarea  accelerometrului, şi restul de zorzoane. Dar până la urmă tot mai eficientă e investiţia în berea fără alcool şi în somn corespunzător.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s