Cum se crede fiecare centrul Universului

Toată lumea are dreptul legitim de a se crede important, e o nevoie psihologică destul de însemnată – ba chiar, uitându-ne la piramida lui Maslow, una curentă într-o civilizaţie dezvoltată (ce să facem?, în Europa astea mai de bază sunt deja acoperite). Aşa că na: zâmbim indulgent şi-l lăsăm pe om să-şi facă damblaua.

Dar mai sunt unii care se cred aşa de importanţi şi de indispensabili încât… ce să mai?, fără ei practic nici Pământul nu s-ar mai învârti. Sau, mai modest: nu fără ei, dar cu siguranţă fără domeniul în care sunt calificaţi. Ştim cu toţii clişeele în care medicii se cred superiori, avocaţii şi mai superiori, inginerii se uită la toţi de sus, iar economiştii rânjesc cel mai superior. Na, asta e lumea în care trăim, n-are rost să ne enervăm.

Ei, dar stai să vezi cum e când nu domeniul e cheia de boltă a Universului, ci un sub-domeniu. Ba poate chiar un sub-sub-sub domeniu. Cu aşa un tip am avut de-a face recent, când am făcut o pregătire în LaTeX. Nu ştiu dacă domniile voastre ştiaţi – eu cu siguranţă nu ştiam – că fără microtipografie soarele ar dispărea, pur şi simplu, de pe cer. Sunt nişte probleme cutremurătoare care vizează tehnoredactarea unui text şi aşezarea lui în pagină – de la setarea parametrilor de aliniere (în micrometri) până la decizia programului dacă să împartă un cuvânt în silabe. Mai mult: dacă ai peste 3 despărţiri în silabe pe pagină deja ai cod roşu (despre mai multe în acelaşi paragraf nici pomeneală). Nu contează că poate tu tocmai ai găsit formularea ideală a ceea ce vroiai să transmiţi: ori reformulezi, ori se alarmează programul şi creează o gaură neagră. 
Dacă ai mai puţin de 35% text pe o pagină (şi restul poze), nu-ţi acceptă nici o tipografie lucrarea. Şi oricum denumirea pozei/ tabelului se pune deasupra, nu dedesubt. Ţărane! 
Iar mai ales poate te pune naiba să începi vreun capitol de pe pagina din stânga că ai belit-o. ÎNTOTDEAUNA pe pagina din dreapta – aia din stânga e, la nevoie, goală.

Ah da, şi să ne lămurim: ăsta e în fond un limbaj de programare. Aşa că te priveşte ce faci, cum faci, câtă sudoare depui în căutarea liniilor de cod potrivite. Poate dă dracu şi uiţi pe undeva un „%”, că nu-ţi mai vezi PDF-ul în veci.

Cel puţin asta e impresia lăsată de prof. Sunt convinsă că sunt alţii, mai puţin pătrunşi de povara ştiinţei lor, care ar prezenta LaTeX-ul relaxat şi inteligibil. Da’ nah, n-a fost să fie şi să am eu norocul ăsta.

Anunțuri

6 gânduri despre „Cum se crede fiecare centrul Universului

    1. Te referi la cum ai preda tu un curs în sub-domeniul care te interesează? Sau la cum ar arăta un document tehnoredactat de tine, având în vedere că ție ți se rupe de regulile microtipografiei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s