Considerații de emigrant (I)

Sau, mai bine-zis, de imigrant, că mă refer mai mult la raportul cu țara-gazdă.

Există așa vreo trei tipuri de imigranți, din ce mi-a fost dat să văd până acuma împrejurul meu.

  1. Imigrantul disperat. Un om „scăpat”, „fugit” din țara de origine, care a venitîn Germania pentru că cică pe-aici curge lapte și miere, spre deosebire de țara sa -și-a venit să rămână. Mă gândesc la țări afectate de criză, la greci, la spanioli – dar nu numai. Sunt oameni care strâng din dinți, de multe ori au de înfruntat mari greutăți, însă se străduiesc din răsputeri să răzbească. 
  2. Imigrantul fără planuri. Ca majoritatea celor dimprejur. Oameni care au venit cu o treabă încoace, dar care nu au musai niște obiective bătute-n cuie pe viitorul îndepărtat. Trebuie să-și termine studiile, sau mai vor să se bucure o vreme de plăcerile vieții din Berlin – atâta-i că încă n-au nimic concret pe termen lung.
  3. Și imigrantul cu termen de valabilitate. Cel care a venit ca să… plece. A venit să studieze, sau a venit să facă un ban, sau un schimb de experiență. Cunosc oameni care sunt guvernați de sentimente patriotice: vor să se întoarcă în țara de origine, să pună umărul la propășirea ei. Ruși, chinezi, indieni. Sau oameni veniți cu hotărârea de a strânge bani pe principiul muncitului în străinătatea pentru a construi o casă în țară. Nu mint că mă gândesc la români.

Despre ăștia din urmă am câte ceva de comentat (și de fapt comentariul ăla era în principiu ideea postării) însă, după cum deja s-a instaurat regula pe aici, preferăm să descompunem o postare lungă în 2 mai scurte, face bine la angajamentul cititorului 🙂

Reclame

2 gânduri despre „Considerații de emigrant (I)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s