Drafturi: închidere de an

Am în drafturi (ciorne, pe româneşte) mai multe idei de articole, pe care le-am notat la momentul când mi-au venit şi mi s-au părut interesante, dar n-am avut timp să le dezvolt. Între timp mi-a pierit contextul şi fervoarea vizavi de subiect, aşa că pentru multe dintre ideile notate nu aş mai putea scrie un articol întreg. Aşa se-ntâmplă când nu fructifici o idee la timp.

Dar, cum suntem la început de an, nu-mi place să văd lista de drafturi atârnând degeaba prin panoul de comandă, încă din decembrie ar fi fost cazul de o curăţenie. Nu-i nimic, o fac acuma: notez aicea ideile, ca să le pot şterge apoi.

Draft 1:
„Noua ordine mondială”
Îmi încărcase Bing Maps o hartă în care România era vecină cu Polonia, şi în consecinţă Satu Mare la o zvârlitură de băţ de Cracovia. Mergea de-un post simplu vag amuzant între două mai muncite.

Draft 2:
„Videoclipele, pe termen lung”
Pornind de la MTV, care s-a dat după spiritul vremurilor şi a renunţat la a se axa pe muzică – întrebare realistă: se mai fac videoclipuri? Dacă da, de ce? Cu ce scop? În ce măsură mai multe/ mai ieftine/ mai lucrate decât în anii trecuţi? Înţeleg că la un punct o muzică trebuie să-şi construiască o identitate vizuală, iar la asta e bun un videoclip. Dar dacă nu se (mai prea) dă pe MTV, iar pe YouTube nu prea aduce bani… (asta dacă nu vorbim despre o ţară sufocată de GEMA, precum Germania) … atunci parcă nu mai merită făcute prea multe. Sau prea scumpe. Sau prea extraordinar de bine lucrate.

Draft 3:
„Ruşinea faţă de ce ai fost (II)”
Continuare la o postare mai veche, aia care se lega de muzică. Ar fi putut să iasă o elucubraţie destul de serioasă, cu extinderea observaţiei asupra obiceiurilor, de exemplu, culinare. Oamenii care, odată ce-au dat de bani, nu mai mănâncă pizza congelată (dau şi eu un exemplu). Iar asta pentru cp brusc îi găsesc un milion de defecte – asta cu toate că până mai ieri era perfect în regulă. Să nu fiu înţeleasă greşit: nu vorbesc împotriva rafinării gusturilor; vorbesc împotriva ipocriziei.

Draft 4:
„Cele mai frumoase clişee”
Despre cum vrei să exprimi ceva şi, ghinion, cea mai bună formulare pe care o poţi construi coincide cu un clişeu deja gata fumat. Mai ales când vrei să-i spui unuia ceva din suflet. Că-i doreşti tot binele din lume. Sau că ţii la el ca la ochii din cap. Sau că cea mai bună răzbunare e vuaţa bună în pofida duşmanilor. Sau că… etc. Nu scapi – şi nici nu te poţi plînge dacă nu eşti luat complet în serios.

Draft 5:
„Jocul de echipă”
Ceva observaţii în urma vizionării unui meci de baschet. Dar nu prea mai ţin minte ce urma să povestesc.

Draft 6:
„Presiunea din conversaţie”
Asta e veche, stă de multă vreme în draft. Despre cum ai avut odată un moment mişto cu cineva, după care, de fiecare dată când vă mai vedeţi, respectivul se aşteaptă la minim aceeaşi satisfacţie. În consecinţă, se chinuie să imite condiţiile fostului moment mişto, şi se enervează că nu-i iese schema. Na, mai sunt şi oameni dintr-ăştia.

Draft 7:
„Atracţie irezistibilă”
Ceva cu Rusia şi cu cultura ei. Şi mai ales cu sentimentele foarte… bidirecţionale pe care le stârneşte în oameni: majoritatea celor pe care îi cunosc (şi eu împreună cu ei) au o simpatie greu de explicat faţă de Rusia, dublată de o crispare de greaţă în stomac la fel de inexplicabilă.

Draft 8:
„Energia românească”
De când am scris-o pe aia cu hidrocentralele mă gândeam să fac un studiu mai detaliat pe tema transparenţei din sectorul energetic românesc. Comerţul cu certificate de emisii, de exemplu. Sau jucătorii de pe piaţa de regenerabile. Schemele tarifare. Etcetera. N-am apucat încă – dar asta nu înseamnă că nu mă interesează în continuare. Deci probabil că într-o zi totuşi o să investighez.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s