Lectura de weekend (XXIII)

Nu-mi vine să cred! Deja miroase iarăşi a Crăciun!

30 Noiembrie (Sf. Andrei, liber), 1 Decembrie (Ziua Naţională, liber, păcat că e o sâmbătă), 2 Decembrie (prima duminică din Advent). O Doamne, câte evenimente! Mă-ntreb dacă cineva o să aibă măcar timp de vreo lectură suplimentară într-aşa un vacarm!

Pentru orice eventualitate, însă…

Dacă din amalgamul de materiale trântite în grup săptămâna trecută s-a uitat cineva peste documentarul Al-Jazeera… atunci avem un punct de pornire. Pentru că pe site, lângă documentarul despre Securitate, mai era unul: unul mai amplu, despre „spectrul tiraniei”. Un titlu foarte neinspirat, dacă mă-ntreabă cineva, nici măcar nu reflectă despre ce e vorba de fapt în film – dar în orice caz e un documentar de văzut.

De văzut… Nu neapărat pentru conţinut, cât pentru formularea anumitor idei. Aşa am remarcat-o pe Elena Vijulie: mi-a atras atenţia modul ei foarte limpede şi foarte solid de a explica lucruri.
Sunt procese şi fenomene în societate pentru care eu, începătoare, aş avea nevoie de mult mai multe cuvinte ca să le explic – şi tot nu mi-ar reuşi la fel de bine. Ok, recunosc: poate mi-a atras atenţia tocmai pentru faptul că se ocupă direct de o temă care mă interesează. Şi anume: cum explici România la străini? Cum explici indolenţa, cum explici inepţiile din politică, cum explici impotenţa de a absorbi fonduri europene… Cum explici unui străin de ce ţăranii de la noi îşi aranjează curtea cum pot ei mai bine, dar de trotuarul de dincolo de gard nu le pasă şi nici nu pun mâna să-l repare? Iar tipa asta ştie chestii, e în stare să le pună cap la cap, şi să facă pe alocuri lumină.

Mă rog: vorba vine „lumină”, că e ultra-sumbră perspectiva. Şi cea din documentar, dar şi cea din restul analizelor ei. Care, de altfel, sunt bune. Poftim: despre absorbţia fondurilor structurale de la UE; despre BOR; despre gazele de şist; despre politica externă. Cine mai e interesat, n-are decât s-o caute: a mai scris şi pe la România Liberă, a lucrat şi pentru BBC, deci e găsibilă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s