Nu ştie stânga ce face dreapta

Ceva mai îngălat şi mai enervant decât comunicarea internă din România… cu greu s-ar putea găsi. Iar când vine vorba de piaţa energetică – unde se adaugă interesul jucătorilor de a rămâne învăluiţi în mister, pentru a-şi putea face treaba în linişte – apăi chiar că e muncă detectivistică să afli ceva.

Exemplu de săptămâna trecută (am aşteptat anume ca să văd dacă mai progresează lucrurile), titlu de articol pe HotNews: „Agitaţie în sistemul energetic naţional: după reactorul 2 de la Cernavodă se închide planificat şi centrala de la Brazi, iar Hidroelectrica apelează la rezervele din lacurile de acumulare„. Un articol destul de amplu, din păcate cam prost. Revenim asupra lui imediat, acuma e momentul unei scanări rapide prin presa românească după subiectul ăsta. În ordine aleatoare a accesării:

Nu facem acuma judecata presei româneşti, că n-avem timp. Plus că nici nu-i nevoie, e evident vizibil rahatul. Ce mă interesează pe mine e, în primul rând, secretomania care înconjoară sectorul energetic românesc. Dar despre asta o să vorbesc mai pe larg în curând.

Iar chestiunea cu care m-am pornit la drum, comunicarea internă în România… e superbă, doar că lipseşte cu desăvârşire.

În ceea ce priveşte centrala Petrom, ar fi fost înregistrate anumite defecţiuni la o staţie de transformare a Transelectrica, fapt care a dus la închiderea unităţii Brazi Vest. Contactat de HotNews, Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, a afirmat că la Petrom se fac lucrări încă de acum o săptămână, urmând ca mâine să fie închisă întreaga centrală.

(Mi-am permis să adaug diacriticile şi să evidenţiez câteva cuvinte). Păi ce avem noi aici? O ambiguitate vâscoasă: ar fi fost înregistrate nişte defecţiuni, cică; anumite defecţiuni, nu se ştie care anume şi pe unde; la o staţie de transformare, nu se cunosc detalii despre care anume. Parcă-i o poveste, recircularea unei bârfe. Ca să nu mai spunem de gravitatea celor slobozite pe gură de nea Lohan, care zice cu nonşalanţă că „aaa, daaaa!, păi la noi se lucrează încă de o săptămână!, ce?, nu ştiaţi?” – „şi apropo, vezi că de mâine închidem”. Aşa. Ca şi cum chestiile astea nu ar afecta pe nimeni, nu ar trebui anunţate în prealabil – de parcă vorbeşte despre tarlaua lui privată, care pe noi nici nu ne afectează nici nu ne interesează.

Şi, în general, tot articolul e o sumă de informaţii aruncate nonşalant, către un public care a) oricum nu le citeşte, sau b) oricum nu le înţelege, şi atunci crede că asta e normalitatea. Un public care nu ştie să ceară să fie informat, un public care nu vrea să fie informat.

PS: La mulţi ani!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s