Paradoxul barului fain

Iarna trecută mi-am petrecut-o frecventând un anumit bar din zonă, unde miercurea se dă film mut acompaniat de pian live. Faină descoperire, m-am bucurat să dau de localul ăsta, are o atmosferă plăcută, selecția de filme e foarte bună, iar evenimentul, în general, e unul deosebit. Plus că e plăcut să ai un punct de reper și în mijlocul săptămânii, miercurea – parcă trece timpul mai repede.

Și am chemat prietenii să vină și ei. Am spus în dreapta si-n stânga. Oamenii au venit, cei mai mulți au și revenit. Între timp barul și-a făcut și profil de Facebook, nu mai e pagina obscură de internet pe care trebuia să o caut ca să găsesc programul. Și lumea vine. Ba chiar… revine. Ceea ce e fain, e îmbucurător, e lăudabil. Moșulică ăla care aduce filmele e bucuros de public, pianistul e bucuros că-i iese și lui un ban, barul e bucuros de mușterii, iar noi suntem bucuroși de film.

Și totuși. Începe să devină insuportabil de plin. Începe să vină și lume care vine „de fiță”, care n-are nici o treabă cu ce se întâmplă în local, lume care nici nu înțelege germana, lume care nu se oprește din vorbit atunci când moșulică merge în față și prezintă filmul. Fețele cunoscute și sentimentul de comunitate… nu se mai regăsește. De unde asta era, la origine, o cârciumă de cartier [de fapt, aproape o cârciumă a blocului].

Și-acuma na, dilema: e rău, e condamnabil, e de nedorit să vină lumea la cârciumă? Bine’nțeles că nu, cum să-i alungi? Mai ales că vin cu scopuri onorabile, de cultură!Sau cum să nu spui la prieteni că ai găsit un local bun? Și totuși iaca urmarea: s-a dus intimitatea, atmosfera de familie, și până la urmă chiar confortul fizic de a avea suficient aer să respiri. Ia-o p-asta!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s