Chiciurile bine ambientate ©

© pentru că nu știu dacă acest cuvânt chiar există în limba română, deci dacă abia ce l-am inventat atunci vreau să-mi aparțină.

Unele chestii luate de la chinez cu un leu, dacă sunt puse în lumina corespunzătoare și în mediul ca lumea, mimetizează cumva cu împrejurimile, și nu e mai observă ce chicioase sunt. Mă uitam la un suport de șervețele dintr-o cafenea de fițe: suportul ăla nu era decât un plastic ordinar, nici măcar finisat ca lumea. Și totuși: dacă era bine desprăfuit, dacă era pus pe o față de masă asortată, umplut cu șervețele decente… nici nu se mai cunoștea de unde provine. Uneori găsești și la IKEA [magazin spălățel, deci] chestii puse în valoare în așa fel încât ochiul superficial nu vede calitatea. Ba chiar, dacă-mi aduc bine aminte, chiar nu demult vorbeam pe aici despre modă și îmbrăcăminte scumpă – dar scumpă numai pentru că îmbracă un manechin scump și poartă o etichetă scumpă. Sau, și mai bine, poate-și aduce aminte cineva documentarul ăla cu Superbrands, cu de cât de jalnic arată ochelarii ăia de soare din plastic, fabricați în India, aruncați toți grămadă – ca abia apoi să fie duși în magazinele de lux din Europa și să fie vânduți cu sute/mii de Euro perechea.

Na: e un studiu mai vechi ce încerc eu să prind aicea – și abia acuma iese la suprafață: discernământul în depistarea esenței de calitate, și separarea superficialului sclipicios de valoarea intrinsecă. Or să mai vie, deci articole – că lumea-i plină de ambalaje fără conținut. În toate privințele. Că doar nu numai un suport de șervețele ieftin poate să fie bine ambientat, dar și un om, și o idee, și un proiect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s