Cel mai periculos drog…?

Văzui din greșeală – de fapt dintr-o greșeală previzibilă, că stau pe VICE destul de mult, iar ăia au numai reportaje dubioase – un documentar despre cel mai periculos drog evăr. Cică. De prin Columbia și vecinătăți. Substanța activă s-ar numi Scopolamină și, pe scurt, l-ar face pe ăla de-o inhalează să-și piardă liberul arbitru. Adică să facă ce i se zice, fără discernământ. Drept pentru care ar fi numa’ bun de dat la fete pentru a le prostitua, sau în general la oameni pentru a-i pune să dea în cap, să fure, să facă rele. Sau, mai simplu: să-ți dea cu mâna lor toți banii din casă, să spună secrete, să etc. Asta în timp ce par perfect în regulă, nu stau întinși în transă pe vreo canapea, nu râd ca proștii cu ochii roșii, nu trepidează de exces de energie – nimic din semnele unei intoxicații. Cel puțin asta spune documentarul, care include și o părere medicală.

Video-ul e restricționat numai pentru membrii logați și peste 18 ani – justificat, zic.

Mno. Wikipedia vorbește rezervat despre efectele drogului, pune multe lucruri la categoria „legende urbane”. Și în documentar miroase pe alocuri a legende urbane, da’ ceva-ceva o fi de capul lui.

Dar nu asta e important aicea, nu asta vroiam să zic. Să presupunem că tot ce povestește documentarul e perfect adevărat, că nu ne costă nimic să luăm în considerație asta. Deci da: scopolamina e substanța-minune care face din oameni niște zombie care acționează la ordin. Mbon. Dar mă uit la oamenii din documentar, și mai ales la aceia care zic că au folosit praful pentru a-i manipula pe alții. Mă uit la ei și mă gândesc: bă, ai la dispoziție praful-minune, putere nelimitată [cel puțin teoretic], trăiești din faptul că dai praf unora ca să fure pentru tine. Bă!, și tot în ghetou trăiești? Ăi fi tu plin de aur, da’ tot n-ai ieșit din marasm. Cine te ține să-i trimiți pe ăia să fure mai mult, de la mai bogați? De ce nu te duci în străinătate? De ce nu intri în afaceri cinstite, dar în care să-ți influențezi partenerii la momentul potrivit? De ce nu intri în politică? – Nu că n-ar fi o monstruozitate treaba asta – dar hai să gândim puțin pragmatic și realist. Nu, serios. O fi adevărată vorba aia că doar puțini oameni sunt în stare să-și depășească condiția. Și cu atât mai puțin aceia fără educație.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s