Studiu de caz

Există cazuri de „concubinaj” bazat pe binefaceri reciproce – care cazuri îmbracă haine de prietenie, iar binefacerile se reduc, de cele mai multe ori, la bani sau la statut. Fiecare din noi am văzut perechi de amici (fie ele și temporare, perechile) în care unul participă cu spiritul/ relațiile/ veselia/ succesul școlar/ cunoștințele într-un domeniu/ banii – iar celălalt… cu ceva complementar din aceeași paletă. Amicul sărăcuț și tocilar de la care copiază colegul prostuț și cu bani, chemându-l în schimb pe la petrecerile sale despre care vobeste toată lumea bună. Sau adolescenta mai urâțică care se aciuaza pe lângă colega populară, căreia îi acoperă escapadele nocturne în fața părinților, fiind în schimb parte din intrigăraia găștilor populare. Sau, în fine, tipul cu bani care nu cunoaște pe nimeni în oraș, la care se nimerește mereu în vizită la masă amicul cunoscător și interconectat.

Altă poză mai reprezentativă pentru noțiunea de „simbioză” nu am găsit

Nu mă gândesc să critic genul ăsta de relații, mai ales că respect la ele un lucru: sunt în fond mai oneste decât multe căsătorii realizate din aceleași motive, însă purtând pe deasupra o mască ipocrită a iubirii. Deci nimic împotrivă, e un troc simplu, realizat de comun acord, avantajos pentru toată lumea. Însă fața urâtă a acestei povești, care din păcate se arată de foarte multe ori, e disprețul reciproc ascuns. Mai bine-zis nu disprețul, ci conștiința propriei superiorități: „Hehe, fraierul ăsta tocilar, nu trebuie decât să-i arunc o ciozvârtă de la masa mea și nu mai trebuie să-mi bat capul cu teza la fizică!” – respectiv, „Fffrate cât de prost de bubuie poa’ să fie ăsta! Îi dau și eu, din milă, să aibă de-un 5 la fizică, da’ diseară cine bea gratis?”.

Vorba din popor e că nu-i prost ăla care cere, e prost ăla care plătește. Ei bine… în cazul în care ambii cer câte ceva, și ambii plătesc câte ceva… prostiile se anulează reciproc, ca să zicem așa. Dar mă-ntreb dacă oamenii chiar nu-și dau seama că disprețul ăsta se vede de la o poștă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s