Democrația de la Est la Vest – portret

În Rusia – Putin câștigă alegerile, își organizează o înscăunare faraonică, și-l plasează pe junior (Medvedev) înapoi la locul lui. În timpul ăsta, în fața Kremlinului protestează oameni, cam toți sunt reținuți de poliție, iar dintre ei, care bărbat are sub 27 de ani, e trimis în armată. Tot în același timp, la înscăunare participă prietenii apropiați ai lui Putin, Schröder și Berlusconi – validând-o astfel prin prezența lor.

În Ucraina, fosta prim-ministră e bolnavă în închisoare, nu i se dă voie să se trateze în Germania. Toată lumea știe că e o sentință politică. Cu chiu cu vai pătrunde un medic neamț acolo s-o trateze, asta după ce a făcut greva foamei. Pe de cealaltă parte, fiica femeii e pe drumuri, în străinătate, încercând s-o prindă din urmă pe Merkel să stea de vorba cu ea. Madam Merkel se ferește ca de dracu, se teme să nu declanșeze vreo supărare internațională.

În Belarus iese oleacă de lume în stradă, mai mult tineret iresponsabil, să se burzuluiască la Lukașenko pentru că iarăși a fraudat alegerile. Lukașenko îi ciomăgește pe toți, bagă la zdup pe câți poate, iar dup-aia – zic gurile rele – organizează un atac cu bombă la metrou în capitală, ca să aibă în continuare moive să bage „conspiraționiștii” la zdup.

În Moldova ies niște oameni în stradă la protest, se lasă cu revoluție, se asediază Parlamentul – tot tacâmul. Voronin ciomăgește pe toți, bagă la zdup e câți apucă, iar apoi – povestește presa – face razii pin căminele studențești și, pe ăia care par mai occidentali la înfățișare (au blugi sau părul lung), îi cară și pe ei la zdup.

O fi ea, democrația mioritică, cam șchioapă și cam interpretată, dar prin comparație cu vecinii – e veritabilă.

PS: Nu am mai pus linkuri și surse că erau multe și mi-era lene. Oricum nu dă nici dracu click pe ele, așa că las rigoarea pentru vremuri mai ușoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s