Pirații

Mai ziceam pe aici cândva demult tare, înaintea erei noastre, că îmi plac Pirații. Mă rog, în contextul modelului de democrație suedez – care și ăla îmi place de numa. Probabil că acuma au ajuns să se cam determine una pe alta astea două entități – dar nu cu asta vrem să intrăm aicea în detaliu. Iaca între timp treaba crește, se extinde și prinde rădăcini.

Support for Germany’s upstart Pirate Party has surged to a record 12 percent after a recent state election success, according to a poll published Tuesday that underlined its arrival as a political force ahead of national elections next year.

Mdeci așa. Hai, că 12% chiar nu-i de colo. Asta după ce în Berlin au câștigat și ceva locuri în Senat anul trecut. Deci se poate. De ce se poate? Păi tot articolul ne zice. În primul rând pentru că:

„The Pirates are a no-issue party — they represent a principle more than substance. The actual substance is in an embryonic phase — perhaps their success lies in the fact they hold back on many questions.” – respectiv răspunsul „We openly admit it, we have gaps in our knowledge. It just shows that we put honesty in the foreground”

Cu alte cuvinte: noi punem în prim plan internetul și libertatea internetică, iar restul structurii o construim pornind de la asta. Suntem încă la început, dar dornici de a învăța. Puțintică răbdare: o să ne construim o poziție și pe tema crizei Euro, și pe tema intervenției în Afghanistan, și în general cam pe tot. Numa-ncet, că nu se poate tăt de-odată.

Iar în al doilea rând succesul vine pentru că…

They appear to be winning votes from all parties, but also from disillusioned people who didn’t previously vote.

Mai exact: da, Xulescu e de dreapta, Zulescu e de stânga, ai lui Yeanu sunt corupți, etc; dar când vine vorba să știi și tu, omul de pe stradă, cu ce se mănâncă politichia aia din fața ta, păi cel mai la îndemână tot internetul e. Acolo știm toți ce se întâmplă, acolo știm exact cum ne-ar afecta orice decizie, acolo suntem mai în temă. Așa că e bine ca Pirații să fie auziți prin parlamente, e bine să aibă o cotă ne-neglijabilă de electorat, și în general e bine să fie cineva acolo care fluieră „alo!, stop!” când se sare calul cu alde ACTA. Cine vrea tot articolul, poftim aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s