Utilitatea bogaților [evoluție]

Mi-a picat o posibilă fisă cu faza de aici! Am mai făcut un pas pe traseul către o părere în problema prezentată.

Cum ziceam, e o problemă de ordin etic [pentru mine] să dau 100€ pe o masă la resturant. Fără legătură cu venitul meu actual, care nu-mi permite, obiectiv, așa ceva. Mi se pare că, de la un punct în sus, o masă nu-și mai justifică prețul. Mai atrăgeam atenția asupra relativității sumei ăsteia – că 100€ nu sunt la fel în Luxembourg și în Moldova – dar eu mă refer strict la ce am sub nas aicea. Și, de la mâncare, extindeam problema la cam orice – vinuri, ceasuri, mobilă, tehnologie. Pe de altă parte, nu poți să-i negi unui om dreptul la a deveni un „cel mai bun” dintr-un domeniu. Iar un „cel mai bun” are nevoie de cele mai bune materiale, cea mai îndelungată și mai intensivă pregătire – de aceea produsul final e normal să coste. Iar ăsta e punctul în care devin utili oamenii foarte bogați: fără ei nu ar mai exista mușterii pentru chestiile astea. Ceea ce însă nu îmbunătățește cu nimic faptul că, privit izolat, un prânz de 100€ în continuare pur și simplu nu e ok. Ăsta era punctul în care eu mă blocam și nu puteam să pricep cum de explicațiile din fundal [corecte și juste] nu reușesc să stingă problema de pornire.

Ei bine, am ajuns la compromisul celei de-a 3-a căi: în cazurile astea vorba de alte nevoi pe care dăm banii, nu nevoia de mâncare. O scuză elegantă. Nu vreau să fetișizez restaurantul la care mă tot refer, dar e cel mai la îndemână exemplu. Așadar, din cei 100€ lăsați pe masă, să zicem că o parte finanțează materia primă, o parte finanțează personalul ultrabine pregătit, iar o altă parte e un cadou făcut restaurantului pentru că-ți satisface și o altă nevoie în plus. De recunoaștere socială, de respect de sine, de confirmare a succesului propriu, de marcarea statutului, de… orice. Odată trecut de poarta cu iederă, pe tine începe să scrie „rafinament”, „cunoaștere”, „eleganță”, sau orice ai tu nevoie și-ți dorești să scrie pe tine. Iar astea costă: „sunt în vârful lanțului trofic”, „mă pricep”, „mă respect de numa”, „fac parte din societatea asta rafinată”, „am acces la chestii neaccesibile oricui”. E ca un bilet.

Amu… problema e departe de a fi rezolvată, dar măcar e despicată. Pentru că pasul următor ar fi să analizăm raportul dintre valoarea și prețul acestui bilet. Iar aicea ne-am cam furat căciula, că am intrat pe un teren foarte alunecos. Cum poți să cuantifici cam cât valorează satisfacerea nevoii de prestigiu? Sau a nevoii de urcare pe scara socială? Mai mult: hainele, restaurantul, mașina scumpă sunt atât un bilet de intrare în societatea înaltă, cât și mai ales „chiria” pentru rămânerea în respectivul mediu. Iar aici am intrat de-a dreptul în junglă: unii scapă cu o chirie mai mică, alții sunt parțial nevoiți să țină ștacheta sus.

Mai rumegăm.

Anunțuri

2 gânduri despre „Utilitatea bogaților [evoluție]

 1. Acum apare o alta problema:
  Sa zicem ca la acel restaurant intra doua persoane, cu doua nevoi diferite: Ion vrea sa fie vazut ca un om sofisticat, cu gusturi alese iar Gheorghe vrea sa fie perceput ca un om bogat, pentru care 100E sunt banii uitati intr-un buzunar.

  Pentru ca masa costa la fel de mult si pentru Ion si pentru Gheorghe, se intelege ca restaurantul taxeaza ambele nevoi la aceeasi valoare. Poate face chiar o reuniune si taxeaza valoarea cea mai mare.

  Extrapoland putin, cei cu nevoi mai putin valoroase vor ajunge sa plateasca mai mult pentru ca, la acelasi produs, se pot asocia si nevoi scumpe.

  Hmm, parca nu e chiar o utilitate sa ai bogati 🙂

  1. Well, taman asta e jungla de care încercam să mă feresc. Cuantificarea nevoilor e ea însăși imposibilă, ca să nu mai spunem că, odată cuantificate, ele ar deveni comparabile. Ceea ce e absurd!
   Pe de altă parte, oho!, mai am mult până la o concluzie în privința asta… Am încercat să izolez un singur individ și să cercetez de ce anume ar putea lua decizia el, unul, personal, să mănânce la restaurantul cu pricina.

   Dar da: strict economic, acolo unde apare un client dispus să plătească mai mult, va fi și serviciul mai scump 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s