La ce ar merge un blockbuster acuma

Păi cu ACTA și SOPA astea. Țintind influențabilitatea pe care o remarcam despre Zeitgeist zilele trecute, să se facă un documentaro-thriller SF, o distopie plasată undeva peste 100 de ani, cu niște unii urmăriți și hăituiți din cauza libertăților pe care și le permit pe net. Cumva în dunga lui 1984.

Zic „thriller” pentru ca să poată intra pe nișa blockbuster-eleor, și astfel în mainstream, adică să-l vadă tot poporul și să comenteze despre el. Zic „documentar” pentru a-i conferi aura de „demascare”, care se pare că incită spiritele mult mai serios decât un simplu film cu pac-pac. Și zic „SF” gândindu-mă la distopiile din „1984” și din „Brazil„, pentru că alea au puterea de a impresiona. Sigur, s-ar putea zice că „1984” e suficient oricum deja, că de-aia-i un clasic, că se aplică din 1945, când a fost scris, și până în zilele noastre. Da, numai că fiind un clasic e așa de mare încât nu-l mai vedem bine. Plus că nu-l știe toată lumea. Și e nevoie de ceva care să-l readucă în prim-plan – mai ales că problema punctuală a libertății pe internet nu a fost încă tratată pe larg.

De ce taman așa un film? Păi pentru că altfel toată polemica e o discuție sterilă, purtată doar în anumite cercuri preocupate – în timp ce publicul larg își vede de muncă și de viață, fără să acorde subiectului vreo atenție deosebită. Intră în cel mai bun caz la categoria „ete mă ce se mai întâmplă prin lume” și atât.

Și pentru că mvaaai ce mai moare de foame industria muzicală de pe urma download-urilor…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s