Comportamenți

Ete o treabă care ne stă sub nas tuturora, și despre care totuși nu am auzit niciodată să se discute. Să se discute așa, la modul în care să se construiască din asta o temă curentă. Și anume: Când nu-ți place o persoană, e mai bine să-i spui asta, sau să-i arăți?

Că poți să-i spui, din topor, „Bă! Dă-te la o parte!” – dar cu asta ești o brută.

Sau poți să faci uz de respect uman și să zici „Uite, mă deranjează comportamentul ăsta, mi-ar plăcea să nu mai am de-a face cu asta” – asta dacă ai timp să analizezi ce anume te deranjează la prezența persoanei respective.

Sau poți să-ți pui mintea la contribuție și să dezvolți o stratagemă prin care să-i abați atenția în alte direcții, și, plasând pastila potrivită la momentul potrivit, „La cârciuma lui Matache se dă băutură gratis”, să-l pașaportezi elegant fără neplăceri. Asta dacă ai timp și resurse pentru de-astea.

Sau poți să te uiți urât la el și să-l șicanezi de fiecare dată când îl vezi, în felul ăsta arătându-i limpede că nu e bine venit prin preajma ta. Ceea ce te poate face un nesuferit.

Sau poți să faci uz de instrumente de marcarea teritoriului atunci când îl vezi – acaparezi grupul, îl ignori, îl excluzi, îl faci să se simtă nedorit, în așa fel încât să se care singur.

Sau… or mai fi și altele. Și fiecare din variante are un context corespunzător în care se potrivește. Nu există un răspuns universal, trebuie s-o iei de fiecare dată „după miros”. Și, ca și cum n-ar fi suficient de complicat, mai apar și granițele personale, care te fac poate un om reținut și politicos, deci incapabil de chestii brutale „pe față”. Deci o serie întreagă de variante pică din schemă. Plus factorul timp, factorul context, factorul dispoziție… etc etc etc. Și, de fapt, cel mai dificil, factorul „miros” – identificarea corectă a soluției. Iar când mă refeream mai sus la discutarea temei ăsteia, evident mă refeream la discuția despre „cum identificăm soluția potrivită în fiecare context dat?”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s