Fir logic

Ăia care se plâng mereu despre ceva în viaţă mă calcă pe nervi şi mă enervează de nu văd bine – dar, trebuie să recunosc, ce-i al lor e-al lor: când se plâng tot mereu, proiectează aşa o imagine de tulbure încât nimeni nu-i invidiază nici măcar atunci când au reuşite strălucitoare. Toţi sunt preocupaţi cu gândul că „Hai frate, ai câştigat la Loto, ce te miorlăi acuma de taxe? Mă disperi!”. Pe când, dacă omul şi-ar trăi succesul, lumea ar avea ocazia să se oftice.

Să zicem că starea de bine a omului de după o reuşită este în valoare de = X. Cei din jur pot să influenţeze mai mult sau mai puţin starea aia, în măsura lui k:

  1. dacă se bucură şi ei (familia, prietenii, colegii) pentru reuşită, atunci avem situaţia îmbucurătoare de  s = X + k
  2. dacă oamenii se concentrează mai mult pe „Hai frate, nu te mai plânge atâta!”, atunci e mai degrabă s = X + 0
  3. şi, în final, dacă cei din jur încep să manifeste invidie (priviri urâte, vorbe veninoase, etc), atunci avem s = X – k

Se observă, situaţia cea mai bună este situaţia (1) – dar trăim în lumea reală, aşa că în lipsă de altceva merge şi (2). Observaţie: Situaţia (2) poate apărea numai la cei care ştiu să găsească nodul în papură şi să se plângă de el.

Partea cea mai interesantă e atunci când se întoarce roata, şi când în loc de reuşite vorbim despre eşecuri.  Observăm că, de obicei, oamenii care se bucură pentru reuşite sunt şi aceia care sunt săritori şi empatici la necaz. De asemenea, cei care au fost invidioşi în situaţia reuşitei, foarte probabil că se vor bucura în caz de eşec. În fine, pentru cazul special al oamenilor care s-au plâns şi în vremea reuşitei, ei se vor plânge şi în cazul eşecului, aşa că lumea din jur va reacţiona aproximativ la fel. Să vedem cum stăm: (Pentru simplificare, notăm gradul de supărare de după un eşec cu s = -X. De asemenea, cei din jur contribuie la modificarea lui s cu aceeaşi constantă k)

  1. Dacă oamenii încearcă să ajute în vreun fel, atunci avem situaţia s = -X + k
  2. Dacă lumea bagă reacţia-standard pentru miorlăială… ei bine, rămânem în medie tot pe la s = -X + 0
  3. Dacă, în fine, cei din jur se bucură de eşec, atunci avem evident situaţia s = -X – k

Ei bine? Tot situaţiile (1) şi (2) sunt cele mai de dorit. Cu observaţia că, trăind în lumea reală, situaţia (1) vine mereu la pachet cu situaţia (3). Adică vor exista mereu oameni care or să se bucure pentru că ţi-ai luat carnetul de şofer (mama), precum şi oameni care or să se uite chiorâş la tine pentru asta (colegul de bancă). Ambii în acelaşi timp. Adică k+k, adică 0. Adică fix tot acolo unde cei mai isteţi au ajuns fără drame, dezamăgiri şi bătăi de cap.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s