Pulsul culturii pop contemporane

Un adevărat junkie îl recunoști cel mai bine după iscusința strălucită cu care reușește să-și acopere și/ sau justifice dependența. De obicei totul e așa de bine argumentat și raționalizat, încât, dacă te lași luat de val, mai-mai că începi să-l admiri și să-l susții în programul lui zilnic de 12 ore de jucat pe calculator. Sau te poți lăsa convins de zâmbetu-i fermecător și să crezi că 1L de Cola pe zi chiar face bine la organism. Sau de-astea.

Ei, așa și eu cu 9gag.com. Faptul că petrec o grămadă de vreme răscolind pe-acolo, brusc nu mai pare așa de grav dacă motivez asta prin faptul că nu numai „mă distrez”sau „pierd vremea”, ci „învăț despre cultura pop urbană contemporană”. Ceea ce, luat în parte, nu este neadevărat: chiar mă interesează aspectul ăsta, chiar cercetez activ lucruri legate de mainstream și de moda generației mai tinere.

Iaca: un punct de sinteză ar fi treaba cu stereotipul despre americani, cum că ar fi grași și proști. Nu am noțiuni de sociologie ca să pot descrie concret genul de comunitate creată în jurul site-ului [pentru că este în orice caz o comunitate, chiar dacă e difuză și fără identități clare] – dar în secunda în care un american s-a simțit atacat de stereotipul ăsta, toată „comunitatea” l-a pus la punct. Cu argumente. „Cu argumente” nu în sensul că stereotipul ar fi adevărat, ci că e justificat. Acuma… eu mă-ntreb, curioasă, ce efecte ar putea avea fenomenul ăsta asupra conștiinței generației tinere de acum, pe segmentul oamenilor educați și destupați la minte. Pentru că, așa cum românii care călătoresc prin Europa au de-a face cu prejudecăți deloc măgulitoare, și încearcă [conștient și inconștient] să le demonteze, așa și pentru americani ar trebui să fie stereotipul ăsta o problemă. Dacă aș fi sociolog, mi-ar plăcea să analizez peste ani urmările acestui fapt.

Alt amănunt de luat în seamă e faptul că în „comunitatea” difuză de care ziceam toată lumea e egală. Se amestecă doctoranzi, elevi, profesori și lucrători la supermarket, programatori, scriitori, casnici și designeri, fără granițe. Nemți, americani, irakieni și români, filipinezi și brazilieni. Și iaca există realități în care se regăsesc absolut toți: de la probleme cu trezirea până la situații în cuplu, de la gusturi în muzică/ film până la înțelegerea internetului și a jocurilor pe calculator. Noțiunea de „frumos”, iarăși, reiese ca un numitor comun – apar din când în când poze cu opere de artă, instalații, fotografii, și de fiecare dată acordul este clar unison. La fel și cu noțiunile de „ingenios”, „penibil”, „interesant”, „valoros”.

Tot din aceeași categorie [însă extrem de interesant] mi-a atras atenția atitudinea critică față de religie. Pe alocuri și față de credință în general, însă unisonul „mare” e îndreptat împotriva religiilor ca instituții. Fără discriminare. Bine, și împotriva politicii, însă asta e ceva așa de evident pentru toată lumea încât nu mai e cazul să facem un subiect din asta. Și apropos de chestiile evidente care nu se [mai] discută: e interesant de observat cum subiectele evoluează, fără să se bată apa în piuă la nesfârșit pe unul și același punct. E și normal, pentru că odată saturată o temă, orice adaos e tratat cu indiferență și astfel se diluează.

Mno, și ar mai fi multe de adăugat, însă cam asta e ideea principală. Sunt conștientă că curentul ăsta e o minoritate la nivel global, dar dacă ne restrângem la reprezentarea unei pături mijlocii… parcă nu mai e așa de ne-reprezentativ. După mintea mea e imposibil ca astea să nu fie simptome [semne] care pot avea urmări vizibile în timp. Și mi se pare interesant de urmărit cum și dacă și încotro evoluează.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s