Limbajul corect, dar totuși incorect (I)

Un criteriu general după care se pot clasifica blogger-ii este stilul scriiturii. Care, culmea, nu prea se observă dacă e bun – însă dacă sârțâie fie și numai puțin, păi atrage imediat atenția. Rare sunt cotloanele online-ului unde se remarcă o scriitură cu adevărat bună – cum ziceam, se remarcă mai ales scriitura proastă.

Iar măsura în care o scriitură e proastă zice multe despre un individ. Evident că nu vorbesc aici despre blogger-ii analfabeți, n-am răbdare să citesc opiniile unuia care nu face diferența dintre „a fi” și „să fii”. Așa că prin „scriitură proastă” înțelegem produsul unui scriitor care stăpânește totuși gramatica, doar că modul de exprimare e varză. Dar hai mai bine să dau exemple. 

foame infernală

focuri de artificii magistrale

analizăm o tipologie de femeie sau alta

cu ochii ațintiți în fața televizorului

În viteza cititului trecem adesea peste exprimările de genul ăsta, nici nu le remarcăm. Plus că înțelegem la ce se referea autorul. Plus că am mai auzit prin jurul nostru asemenea sintagme. Plus că-s detalii.

Și totuși. Foamea nu are cum să fie infernală. Un zgomot da. Foamea poate fi insuportabilă, îngrozitoare, enormă, etc. Mai departe. Focurile de artificii pot fi extraordinare. Magistrală e mereu doar o prestație – în cazul ăsta, magistrală a fost prestația artificierilor, care au oferit publicului un spectacol de neuitat. Și mai departe. Tipologia e una singură, înseamnă împărțeala în mai multe tipuri. În cazul nostru, când analizăm tipologia femeilor înseamnă că analizăm împărțeala femeilor în diferite tipuri. Saaau putem analiza un tip de femeie sau altul. Iar ochii îi ațintim la televizor, când stăm în fața lui.

Sigur, „e o problemă minoră”, s-ar putea zice. Depinde ce înțelegem prin „problemă”, zic eu. Dacă ne referim la stâlcirea limbajului, la transmiterea mesajului, la frumusețea exprimării… da, clar, e minoră. Dacă nu-s cuvinte folosite greșit, sau greșeli gramaticale, sau mai știu eu ce enormități… clar, orice altceva e minor. Mie însă îmi zice multe despre omul care produce așa ceva. Îmi zice că a fost copil cuminte la școală [scrie corect], dar mediocru [cultură generală „după ureche”]. Și, de aici, tot restul de considerații despre oameni buni și de treabă și deștepți, dar fără un anumit zvâc.

Ăsta a fost doar primul dintre articole, cel mai „light”. Mai urmează, minum unul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s