Votai

Toată lumea știe ce-a ieșit din vot, nu asta face obiectul acestei postări.

Faină ambasada, mobila din hol bună, mică și puțină; marmură, ceva picturi optzecist-abstracte, lumină relativ chioară, termopane albe nelipsite; iar perdelele cabinelor am apreciat că erau albe, din aceeași țesătură turcească pe care o aveam la clasa din școala generală, și cu care îmi plăcea să mă joc fiindcă era ușor de stricat urzeala. Per total însă plăcut, și mai ales neașteptat de mulți votanți. Adică în urnele cam improvizate era deja destul de greu de băgat un buletin de vot în plus, la orele 18. Fain.

Ce ar fi de amintit este partea cu declarațiile pe proprie răspundere.  Dat fiind că votezi pe liste suplimentare [nu la secția de care aparții], te pune să semnezi pe proprie răspundere cum că știi ce te paște dacă votezi de mai multe ori. Ok, în cazul meu e improbabil că fac într-o singură zi turul Germaniei de la München până la Hamburg ca să votez de mai multe ori. Dar hârtia pe care am semnat-o părea generală, sunt 100% convinsă că exact aceeași foaie se semnează și pe pământurile de baștină. Marea chestie cu hârtia aia e că e tipărită. Asta e tot ce o face oficială. În rest e fix o fițuică pe care îți treci niște date, pe care pricum nu le verifica nimeni temeinic. Abțibildul e perfect dezlipibil [am verificat], deci votul multiplu este mai simplu decât bună-ziua.

Am citit pe undeva că cineva și-a adus aminte despre promisiunile de acum câțiva ani ai conducerii, cum că or să facă ceva ca să elimine posibilitatea votului multiplu. Era vorba de un software „bulletproof”, legat prin intranet pe toată țara, așa încât odată ce-ai votat undeva să nu mai ai cum repeta treaba. După cum se vede cu ochiul liber, software-ul lipsește cu desăvârșire. Între timp, dacă vrei să te faci „votac” de partid, cică iei pe la 50 RON/ vot. Te plimbă primarul prin județ cu mașina lui, îți dă și de mâncare – numai ca să votezi cu partidul lui la toate secțiile la care te plantează. Fain.

Sunt curioasă când s-o schimba modalitatea de vot.

Îmi dau seama că oricare dintre prezidențiabili ar fi trebuit să aibă tupeu zdravăn ca să ridice problema asta în campanie. Unii promit schimbarea legii salarizării unice, cotele de impozitare, subvențiile sau impozitul forfetar – dar nimeni nu a piuit ceva despre schimbarea modalităților de vot. De ce e nevoie de curaj ca să zici asta în campanie? Pentru că odată ce-ai zis-o, ai intrat în colimator, deci nu-ți mai permiți să o faci. Dacă nu o faci, ieși în dezavantaj în competiția cu ceilalți. Fain.

Cam trist să realizezi cam ce categorie de oameni decide regimul următorilor 5 ani. De fapt nu știu ce e mai trist: asta, sau că există oameni care votează pe Xulescu pentru că le place cum arată, pentru că l-au văzut pios la biserică odată, sau orice alt criteriu care nu implică o oarecare cunoaștere serioasă a problemei. Iar ăsta e cam singurul argument mai de doamne-ajută care m-ar împiedica de la o aprobare entuziastă a votului obligatoriu: dacă votul e obligatoriu, s-ar putea să scoată din casă pe toți cei care votează după criterii absolut irelevante/ superficiale.

Reclame

2 gânduri despre „Votai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s