Chestiune de legitimitate

A-hem.

Situație:
Ajungi în stația de tramvai cărând o scoșă grea. [Sau rucsac mare și plin, sau cutie de carton incomodă – nu contează]. Tramvaiul mai are până să vină, așa că nu-ți rămâne decât să staționezi pe peron și să aștepți cuminte. Problema e că sacoșa aia e chiar destul de grea, mânerele îți cam taie degetele, și ai pune-o jos de urgență – doar că
– e o sacoșă de pânză pe care abia ce-ai spălat-o și n-ai chef să o mai speli și azi;
– știi că mai târziu va trebui să o cari în brațe, iar ipohondrul din tine nu e încântat să pună mâna pe ea după ce a stat pe jos;
– plouă, iar tu nu îți pui cumpărăturile în baltă din principiu;
– e cam instabilă și o să se reverse imediat ce-i dai drumul;
– etcetera.

Așa că ochești un loc liber pe o bancă să-ți plantezi încărcătura acolo. Însă bunul simț te îndeamnă ca după ce ai așezat sacoșa să rămâi totuși în picioare – doar n-ai să ocupi tocmai tu două locuri într-o stație plină de lume.
Numai bine ce ți-ai tras sufletul că vine spre tine o cucoană care vrea musai să se așeze pe acel loc – iar abordarea poate varia de la un indiferent „Pot să mă așez și eu?” până la remarci sarcastice „Ia uite ce boierie, punem sacoșele pe scaun!”, cu sau fără înghiontiri energice.

Na. Nedumerirea mea e acuma evidentă: este îndreptățită madam să-ți dizlocuiască sacoșa de pe scaun? Din perspectiva ta, ești un cetățean care și-a adjudecat un loc, puteai tot așa de bine să stai tu însuți pe el – atâta vreme cât ai fost acolo înaintea ei, locul e al tău până decizi să te muți. Din perspectiva ei, locurile de pe bancă sunt pentru oameni și nu pentru sacoșe; din moment ce pe segmentul ăla de bancă ai ales să NU te plantezi pe tine, madam are tot dreptul să ceară întâietate în fața bagajului tău. Deci?

Dacă vrem musai să mai despicăm firul în patru, vedem că o soluție rezonabilă ar fi ca la plantarea sacoșei să te așezi și tu lângă ea, astfel încât dacă e să vină vreo „madam”, tu să iei sacoșa în brațe – poziție cam incomodă, dar măcar nu stai în picioare cu chestia în mână, își mai revin palmele. Da, dar în cazul ăsta cererea lui „madam” și orice remarcă sarcastică a ei sunt îndreptățite, nu ai ce să comentezi. Altă soluție ar fi să te așezi direct cu chestia în brațe deîndată ce ți-ai adjudecat locul. Da, doar că în felul ăsta stai cu chestia incomodă pe tine pe toată durata așteptării – pe când dacă o lași lângă tine, cu puțin noroc nu trebuie să o iei în brațe: poate nu vine nicio „madam”. DECI?

Steluță:
Evident că nu vorbim aici despre cazurile în care „madam” are în mod vizibil nevoie să stea, sau dacă o cere civilizat.

Anunțuri

7 gânduri despre „Chestiune de legitimitate

 1. 1-1.
  Nu conteaza! Putea sa-si imagineze ca stateai tu acolo. Nu poate? Atunci ghinion, oricum va trebui sa stea in picioare. Nu va face ea varice de la 2 minute de stat, eventual plimbat prin zona.
  In cazul in care se iveste totusi un om care are reala nevoie sa stea pe banca, atunci, trebuie sa dai sacosa jos de pe banca, DAR, in acest caz si daca esti asezat, te ridici si faci loc.

  Deci 1-1.

  1. @ Cecilia:
   Yep, bine punctat faptul ca daca e cineva care chiar are nevoie de stat jos, nu numai ca poti sa iei sacosa de pe scaun, dar te poti ridica pe tine insuti ca sa-i cedezi locul.
   Ok, e 1-1 acuma.
   Propunere de imaginatie:
   Tu tii sacosa pe banca in fata ta, si stai in picioare – ca sa nu ocupi totusi 2 locuri. Vine „madam” si vrea sa se aseze. In momentul acela, cu o miscare rapida, iei plasa in brate si te asezi chiar tu pe locul pe care il ocupai. Dupa care, cu o expresie inocent-preocupata pe fata, spui „poftim? nu v-am auzit, aveam castile pe urechi…”. Asta e rautate, obraz gros, sau doar o alta mitocanie legitima?

 2. 1-2
  Hmm. Cred ca ai putea sa te apleci asupra cutiei/sacosii si sa spui cu un glas duios:

  ” Sei still mein Schatz! Ich weiss dass du krank bist! Gottverdammte Schweinegrippe!! ”

  pentru efect baga din cand in cand capul in sacosa si tuseste cu patos! Daca madam e chiar sinucigasa si vrea sa stie ce tii tu acolo, spune-i 1.) Prietenul meu imaginar „Shosezicaimputita” 2.) Ratonul/hamsterul meu bolnav de superpotenta galopanta. Sansele sunt ca sa nu trebuiasca sa folosesti variantele 1.) si 2.) si sa se elibereze instant toata banca pentru tine!

  1. @ 1:
   Oh yeah, uite la asta cu tusitul nu ma gandisem :))
   Daca vrei sa fii sadic si eficient, asta e metoda!
   Imi aduc aminte ca in aprilie, cand ma intorceam de la Chisinau cu trenul, am eliberat compartimentul numai pt ca aveam o banala raceala [ba conductorul m-a mutat si in alt vagon dupa o vreme] – si pe atunci nici nu exista isteria cu gripa!
   You’ve made a very good point my friend :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s