Păcălici

Situația din acest episod e simplă ca bună-ziua:

A și B fac un biznis împreună. Să zicem că B îi vinde lui A o portocală. Prețul cerut de B este de 2 lei. A plătește cei 2 lei și achiziționează portocala în discuție. B pleacă fericit acasă cu cei 2 lei în buzunar, în sinea lui bucurându-se ce ușor l-a fraierit pe A, că portocala costă în realitate 0,75 lei. „Mamă ce l-am păcălit!”, își zice B. Pe de altă parte, A pleacă acasă fiind pe deplin conștient că putea obține în altă parte o portocală cu maxim 1 leu, și știe foarte bine că B are impresia că l-a păcălit. Însă A și-a plătit fără să crâcnească cei 2 lei pentru că

– își dorea ACEA portocală și numai aceea;

– își dorea o portocală numaidecât ATUNCI;

– își dorea să cumpere musai de la B;

– alt motiv imaginabil.

Dar B nu are habar de motivele astea, el preferă să se bucure că l-a păcălit pe A. O bucurie la îndemână, fără îndoială răutăcioasă, și care are în primul rând darul de a crește încrederea în sine și amorul propriu. „Ce isteț am fost!”, nu? B a făcut profit de 166%, respectiv de 1,25 lei. Din colțul lui, A consideră că a plătit 1 leu pe portocală, iar cu încă 1 leu și-a plătit împlinirea uneia dintre dorințele de mai sus.

Nimic nou sub soare în situația asta, evident: așa funcționează economia, și nimeni nu are nimic împotrivă. Ce rămâne totuși supărător în tablou este că există încă destui care preferă bucuria simplă și rapidă a lui „Mamă ce l-am păcălit!”.

Hint: am fabricat un exemplu din sfera economică pentru că așa m-a pocnit inspirația, însă povestea nu vizează neapărat situații așa prozaice.

2 gânduri despre „Păcălici

    1. @ Cecilia:
      Mi-am permis editarea comentariului tau pentru ca politica Foarfecii este ca NU imi pun numele prin el. Nu e niciun secret cum ma cheama, insa deocamdata vreau ca Foarfeca si numele meu sa ramana disociate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s