La ce e bun Michael Moore

Face filme critice, se ia de administrația Bush, înfierează capitalismul. E arogant, vorbește tare și tăios. E în stare să miște masele, are talent de predicator și „le zice”. Are meritul de a fi coagulat o mișcare de stânga în SUA și de a fi adus documentarul în mall. Ne-a arătat că democrația nu poate fi separată de gândirea critică. Și, fără îndoială, a contribuit la educarea tineretului în acest sens, deci indirect și la schimbarea regimului politic în SUA.

Ca orice lucru care pare prea bun ca să fie adevărat – este și el prea bun ca să fie adevărat: nu i se pot trece cu vederea manipularea unor dovezi, scoaterea din context a unor declarații și forțarea lucrurilor în general – toate rearanjate pentru a se potrivi în mesajul pe care și-a propus a priori să-l transmită. Ceea ce numai etic nu e, și se cam bate cap în cap cu principiile pe care pe propovăduiește. Privind proporția dintre lucrurile pe care le critică el și mișcarea pe care a generat-o – cam aceeași proporție se regăsește și între mișcarea „pro-Moore” și mișcarea „anti-Moore” care a apărut firesc în urma succesului lui. Am aflat recent dintr-un documentar despre festivalul de film „Shooting Michael Moore”, tabără în care s-au refugiat aceia cu părerea că „Da, Michael Moore nu-i 100% rău, dar… hai să spunem adevărul.” Dacă mă-ntreabă cineva, acel festival e cam penibil, însă e bine că există tocmai pentru că asta înseamnă democrație. Dacă ne-am însușit critica, este drept să criticăm toate taberele.

Ce nu poate fi însă contestat este meritul de a fi adus documentarul în mall. Ba, mai mult de atât, a reușit să spargă zidul de ignoranță al maselor de consum și le-a revigorat neuronul responsabil cu chestionarea autorității. Iar după cum se știe, indiferent de câte ori s-a demonstrat faptul că un lucru e neadevărat, tot o să mai existe 1 milion de aerieni care or să continue să creadă în acel lucru. Deci nu contează câte dovezi despre fabricarea dovezilor există, dl. Moore nu cade prea curând în dizgrație.

Ironia e că odată ce și-a atins un ideal [schimbarea regimului politic în SUA] totodată și-a dat foc la valiză: ce-o să mai critice el de-acuma?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s