Băi, mie mi s-a luat

De gipa porcină, virusul H1N1.
[Păzea, articol lung!]

Cu toate că mă feresc de mainstream-ul presei românești, iar cu asta germană am un singur contact [povestesc imediat despre el], tot a pătruns până la mine avertizarea blând-dojenitoare a universității că nu cumva să uit că există birou de informare despre H1N1, cu secțiune pe site-ul campusului și hotline pe deasupra. Mare pericol trebuie să ne mai pască!

Și una peste alta am citit ieri o opinie de la care am luat foc. Aici. Pentru cei care nu au răbdare sau chef să parcurgă opinia omului, rezumatul ar fi că este oripilat de cei care nu vor să se vaccineze împotriva gripei porcine și de părinții care nu-și vaccinează fetele împotriva HPV. Citez: „Oare ne intoarcem in Evul Mediu?”, „N-am crezut ca in prag de 2010 reactia populimii cu privire la tratamentele cele mai avansate va fi atat de vehementa.”

Pentru început, înainte să încep cu poliloghia personală, se impune să fac o scurtă precizare: mi se pare foarte important să știu în ce țară trăiesc, să știu ce se întâmplă și DE CE se întâmplă. N-am timp să treier toate publicațiile de aici până să-mi fac o idee despre care merită citit și care nu. Așa că am mers pe mâna „opiniei publice”, conform căreia DER SPIEGEL este una din cele mai prestigioase publicații, ba chiar formator de opinie. Mă rog, nu trebuie să vină să-ți spună Wikipedia ce tare e SPIEGEL-ul, calitatea se recunoaște de la o poștă, și oricum ne știam dinainte. În fine, poate o să scriu un alt post în care să ridic în slăvi SPIEGEL-ul, deocamdată o să-mi permit să rezum un articol, pe tema H1N1. Sar peste multe detalii, dar dacă pe cineva interesează amănunte, n-are decât să întrebe. Aș da și sursa din versiunea on line dacă nu ar fi accesibilă numai plătitorilor de abonament.

Șeful comisiei pentru medicamente al corpului medical german este la bază și medic-șef la oncologie în Berlin. Are deci pe mână pacienți post-chimioterapie, deci cu sistemul imunitar la pământ, și deci care ar trebui să aibă prioritate la vaccinare. Dar ce zice autoritatea nr. 1 în materie de medicamente în Germania despre vaccinul împotriva H1N1? „Pacienților mei le explic binefacerile și riscurile cunoscute ale acestui vaccin – însă nu li-l pot recomanda activ.” Asta în contextul în care Germania a demarat cea mai mare campanie de vaccinare din istorie, cumpărând deja 50 milioane doze de la producătorul GlaxoSmithKline (GSK), iar costurile campaniei sar de 600 Mil €. Mare parte din medici, experți farmaciști și politicieni sunt împotriva vaccinului, iar totul pornește de la faptul că produsul [vaccinul] conține adjuvanți și pe deasupra un conservant cu o legătură de mercur [Hg]. Rezerva în fața conservantului nu mai trebuie explicată, însă adjuvantul înțelegem că nu-i bun tocmai pentru că propulsează sistemul imunitar să funcționeze la capacitate maximă, ceea ce poate duce la supra-reacție [aici nu sunt sigură că am nimerit termenul medical românesc corect]. Din cauza acestui adjuvant a apărut recomandarea fermă ca vaccinul să nu fie făcut femeilor gravide și nici copiilor sub 3 ani, sistemul lor imunitar fiind deja oricum supra-turat. După care au fost vaccinați membrii Cabinetului în frunte cu Merkel – cu un alt vaccin decât acela destinat poporului: și anume fără adjuvanți. După care reprezentanții armatei au declarat că și ei au recurs la vaccinul mai slab, fără adjuvanți. Și tot mai mulți medici au sărit în sus că produsul nu a fost testat îndeajuns, că raportul riscuri:binefaceri nu justifică vaccinarea, mai ales în cazul vaccinurilor mai slabe, fără adjuvanți. Este aicea și un grafic foarte explicativ: vaccinurile disponibile în Europa sunt de 2 feluri: cu și fără adjuvanți. Cele fără sunt semnificativ mai puțin testate; cele cu – au riscurile amintite mai sus, care apropo: sunt foarte mari la femeile însărcinate și la copiii sub 3 ani, dar nu dispar la restul. Care e totuși schepsisul? În SUA niciun vaccin nu conține adjuvanți, prin urmare nici unul dintre cele 3 variante împotriva lui H1N1. Acolo campania de vaccinare se face cu produse clasice, și numai în cazul unei pandemii adevărate, cu morți pe capete, or să scoată conservanții și adjuvanții de la frigider. Până atunci, Europa nu are decât să se distreze cu ce are la dispoziție. A, și încă ceva: dacă această campanie de vaccinare se va dovedi un eșec și nemților le vor mai rămâne ceva doze, acestea vor fi făcute cadou unei țări în curs de dezvoltare. Articolul mai explică niște date despre piața produselor farmaceutice și mai spune câteva cuvinte despre marii producători – însă astea nu mai țin de ideea postului meu.

Concluzie: rezumatul meu este puțin mai părtinitor decât articolul original, pentru că eu vreau să-mi subliniez ideea. Nu am tradus nimic tendențios, dar am trecut peste punctul de vedere al susținătorilor vaccinului, pentru că argumentele lor mi se par apă de ploaie. Eu întotdeauna am fost sceptică în privința vaccinurilor-minune, împotriva oricărui virus ar fi ele. Încă nu mi-am încheiat socotelile cu HPV, dar asta lăsăm pe altă dată. Acuma însă mi-a venit servit pe tavă un articol foarte bine documentat, solid argumentat, și dintr-o sursă în care am încredere deplină.

Deci? Evul Mediu? Dacă omul era scandalizat de CAUZELE pentru care românimea refuză vaccinul – recomandări ale unor guru naturiști de prin Formula AS sau a unei fețe bisericești – atunci da, eram de acord cu el. Dar hai să ne documentăm până la capăt înainte să ne dăm cu părerea. Nu am absolut nimic împotriva vaccinului atâta timp cât știi ce bagi în tine. Dar decât o vaccinare în turmă cu ceva dubios – mai bine fără.

Sunt complet de acord cu ipoteza că boala asta le-a venit ca o pleașcă producătorilor de vaccinuri, dar argumentul ăsta al afacerilor mari și a banilor mulți nu contează pentru mine, pentru că se întâmplă undeva atât de departe de mine încât nu mai pot distinge între realitate și speculație. În schimb țin la sănătatea mea ca la nimic altceva, iar unul din principiile de fier este că nu reparăm ceea ce nu este stricat – și cu asta mă refer la orice descoperire-minune care promite viața veșnică.

Anunțuri

3 gânduri despre „Băi, mie mi s-a luat

 1. Ai dreptate.
  Totusi, cred ca am mai vorbit cu tine pe tema asta, mie mi se pare tare dubioasa in primul rand boala, nu vaccinul. Nu inteleg de ce nu se agita lumea macar asa cum se agita in cazul gripei aviare, ca doar tin minte ca si aia s-a luat in cateva cazuri la om si au murit pare-mi-se cativa prin Turcia asiatica.

 2. Dincolo de partea de gluma, chestia cu gripa noua (se mai poate si Mexicana – dupa locul primelor focare), e destul de serioasa si poate ajunge mortal de serioasa!

  Abordarile gen „Libertatea” sau profilaxia „Mitica” prin generalizarea scuipatoarelor la manifestarile sportive nu fac decat sa duca totul in derizoriu…

  M-am uitat un pic in urma (gripa spaniola din 1918-1920, recenta gripa aviara) si lucrurile sunt destul de negre, iar mie imi da cu rest:
  http://atitudini.wordpress.com/2009/11/01/e-se-gandeste-cineva-si-la-cat-poate-sa-coste-gripa-asta/

  Cred ca lumea inca nu isi da seama, si ma refer strict la Romania, despre cat de serioasa poate fi problema!

  Eu as discuta mai mult pe tema asta si numai serios… vad ca autoritatile o cam tin sub pres…

  1. @ atitudini:
   Dap. „Sub preș”, ăsta e termenul. Nu mai am contact permanent cu presa românească, însă ceva îmi spune că „tratarea” subiectului se rezumă la recitarea unui pomelnic scurt pe la buletinele de știri, cu câte cazuri și în ce oraș au mai apărut. Normal: campania electorală este un subiect de o mie de ori mai suculent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s