Combinație de idei + rezultat

Mi-am adus aminte recent despre o lecție practică de drept care mi-a plăcut mie super mult într-un caz recent al unui puștan din Arad [parcă?], care a spart site-urile NASA [?] și a fost în cele din urmă prins. SUA au cerut extrădarea lui ca să-l judece și să-l condamne pe pământul lor după legile locale – atâta doar că ultimele acorduri pe care România le-a semnat cu SUA în domeniul extrădării datau de prin 1929, și nu făceau nicio referire la cazurile de infracțiuni informatice. Din motive mai mult decât evidente. Moment în care partea română, la fel de evident, nu a găsit de cuviință să îi dea drumul băietului din țară. Dacă aș avea mai mult net la dispoziție aș avea răbdarea să caut articolul despre chestia asta, că merită. Dar în fine, nu asta era ideea.

La ultimul curs de drept s-a discutat printre altele despre cum o lege are obligația de a acoperi, prin limbajul textului ei, toate fețele unei situații, fără exprimări ambigue care să poată duce la portițe și reinterpretări. Fiecare noțiune trebuie definită precis și clar. Dacă scapi cumva din vedere vreo fațetă a problemei ajungi la principiul „ce nu e interzis este permis”. Mă rog, asta nu e nimic nou, și nici măcar nu constituie ideea postului.

Am citit tot zilele astea despre arta musulmanilor de a reinterpreta Coranul în așa chip încât să-și asigure un trai cât mai comod, fără a se simți vinovați de vreun păcat. De exemplu, în Coran sunt specificații clare privind tranzacțiile cu aur și argint, astea două fiind monedă de schimb în vremea lui Mohamed. Dar nu zice nimic de platină, motivele fiind iarăși evidente. S-a înțeles ideea, nu mai insist, că nici ăsta scopul nu e ideea postului.

No și cu așa un background proaspăt în cap ascultam Paraziții. Pe scurt, una dintre piese trimite la cele zece porunci, recte „Să nu poftești la femeia aproapelui tău.” Moment în care… eee-xact: nu scrie nicăieri „să nu poftești la bărbatul alteia”, „să nu poftești la bărbatul aproapelui tău”, sau alte combinații.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s