Au, 79

Citeam mai deunăzi despre Roșia Montană și eternele controverse care o înconjoară, și care la urma toată se reduc la aur. Parcă citisem undeva prin altă parte că un zăcământ mediu de livrează vreo 2-3 g/ tonă. Și mi-am imaginat pe scurt ordinul de mărime al cantităților de piatră sfredelită de care este nevoie ca să acopere cererea de pe lumea asta. În fine. Ieri mi-a picat sub ochi un alt articol: cum că ar cam fi momentul ca exploatările să se mute sub mări și oceane; cică acolo ar fi vorba de zăcăminte de până la 66 g/ tonă – deci o rentabilitate care ar trebui să fie suficient de stimulantă pentru accelerarea cercetărilor în tehnologia specifică. No-n fine, goana după aur se face acuma din laboratoare.

Și totuși o întrebare a rămas în aer: unde se duce tot aurul ăsta când se duce?

Avem pe de o parte tot aurul scos din pământ din vremuri imemoriale – atât de mult încât n-a mai rămas mare lucru de săpat pe uscat. Nu îmi dau seama care ar fi un ordin de mărime pentru cantitatea asta, nici nu cred că e rezonabil să se apuce careva să-l calculeze.
Pe de altă parte, avem 3 destinații posibile: în primul și-n primul rând lingourile, acolo se duce cea mai mare parte. Cele mai multe tone de aur se odihnesc sub formă de cărămizi în subsoluri de bănci și de guverne, și poartă denumirea de „tezaur”. Mai e și partea care se duce pe bijuterii, podoabe, poleirea palatelor sultanilor și așa mai departe. Și încă o parte care se duce pe tehnologie – cantitate infimă în raport cu restul. Nu cred că am ratat vreo destinație.

No. Și? De unde vine totuși atâta cerere?
În tehnologie se folosește foarte puțin, oricum.
Bijuteriile… well, se mai lasă moștenire, se fac cadou, cantitatea de aur din această piață zău că nu se pierde și nici nu se transformă.
Deci cererea imensă de aur trebuie să stea în partea cu lingourile. Bun.

Dar cu diamantele care-i treaba? Unde se duc toate diamantele cânde se duc?

Reclame

Un gând despre „Au, 79

 1. HAAA!
  Nici n-ai sa banuiesti vreodata ce se intampla cu toate diamantele, cu tot aurul, cu toate bogatiile. Nu, niciodata.
  Eu stiu, da’ nu-ti spun – secret!:P
  Tu nu trebuie sa stii:P.
  Oricum tu ar fi bine sa nu-ti mai pui astfel de intrebari si sa ajuti acolo la lupta pentru aur nu sa te gandesti la cai verzi pe pereti, ca pentru asta sunt eu :)))
  :-j:-j:-j

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s