Climate Change

Având în vedere specificul masterului cu care m-am legat la cap, am de-a face cu un flux zilnic de informaţie legată de poluare transfrontalieră, eficienţă enegetică, politici de mediu, şi toată suita acestor subiecte. Printre toate astea stă la loc de cinste şi tema încălzirii globale, evident.  

Eu aşa subiect ştiinţific controversat nu am văzut în viaţa mea. Mai populare sunt evident argumentele pro, dar argumentele contra mi se par cel puţin de luat în seamă. Nu vreau să intru în detalii tehnice, dar dacă cineva e interesat de subiect poate să înceapă cu efectele acumulării vaporilor de apă în atmosferă, sau observaţiile legate de activitatea solară.

În urma educaţiei destul de rigide din şcoala românească am rămas totuşi cu ideea că ştiinţă e chestia aia în care orice propoziţie se poate demonstra printr-o serie de alte propoziţii adevărate, care la rândul lor sunt fie demonstrabile, fie axiome. Deci nu rămâne loc de întors sau de contradicţii. Dar când doi oameni de ştiinţă la fel de credibili vin şi-ţi arată două demonstraţii la fel de solide, dar care duc la concluzii diametral opuse – deja e un mare semn de întrebare: mai avem de-a face cu o ştiinţă aici?

Cum pălăria mea să îţi permiţi să ai o părere în acest domeniu, cum să poţi lua partea unei tabere în condiţiile astea? Ar trebui să te duci personal în zona Arctică, să vezi cum şi dacă se topesc gheţarii, după care să tragi o fugă şi în Antarctica, să vezi cum şi dacă se extinde calota acolo. Iar ca să poţi trage o concluzie pertinentă din excursiile astea ar trebui să fi dobândit în prealabil cunoştintele necesare, că să poţi înţelege şi interpreta ceea ce vezi.

Tocmai pentru că mă feresc să iau partea vreunei tabere, mă deranjează modul în care fanaticii încălzirii globale îi privesc pe aceia care nu li se alătură. Viziunile apocaliptice cu deşertificarea şi încălzirea planetei sunt foarte sensibilizatoare, dar atunci când vine vorba de luat măsuri concrete, ele trebuie luate sub influenţa raţiunii, nu a emoţiilor, nu? Iar dacă vrem să fim raţionali, e musai să ascultăm părerile ambelor tabere şi abia apoi să judecăm.

Deci în colecţia problemelor legate de mediu, ce avem concret? Avem poluare, avem abuz de resurse, avem emisii nocive, avem ineficienţă energetică. Astea sunt concrete, ne putem baza pe ele. Drept urmare putem să adăugăm în vieţile noastre atitudini responsabile faţă de mediu bazate pe aceste argumente concrete. Dar idei cum ar fi refuzul de a călători cu avionul „pentru că emite cel mai mult CO2” sau plata celor 4E în plus pentru biletul de avion, pasămite „pentru mediu”, sau efortul de a reduce „carbon-print”-ul personal – nu sunt decât efectul unor judecăţi emise de alţii şi preluate nefiltrat. Exact ca o religie adoptată fără discernământ.

Anunțuri

2 gânduri despre „Climate Change

  1. Nu pot sa ma abtin la tema asta asa ca as fi vrut sa iau si eu parte la dezbatere. Partile care duc la incalizrea globala sunt foarte mediatizate si toata lumea le stie, dar daca stai sa te gandesti multi au de castigat cu aceasta incalzire, cum ar fi scoaterea din circulatie a lampilor cu incandescenta, criza de petrol si asmd, dar pe partea cealalata, toata incalzirea de pana acum trebuie pusa si sub semnul maturitatii soarelui, care a avut emisiile cele mai mari in timpul ultimilor 5 ani, urmand ca durata de viata a soarelui sa intre in perioada de sfarsit, adica puterea soarelui o sa scada treptat.
    Cum iti explici ca vorbim de incalzire globala majora, dar in aproape toata europa in luna octombrie ninge abundent, fenomen nemaiintalnit de cate zeci de ani, oare nu e semn ca in loc de incalzire globala vine o noua era glaciara?

    Intrebari si iar intrebari, la care nimeni nu poate da un raspuns concret.

  2. @ Me:
    Pai da. Asta incerc si eu sa zic. Sunt intr-adevar o gramada de chestii concrete, palpabile, care chiar se intampla, si care trebuie luate in seama si corectate. Sunt chestii care nu prea tin de noi, cum ar fi activitatea solara. Si mai sunt chestiile cu cantec, care nu sunt complet demonstrate, dar care reusesc sa creeze suspect de multa valva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s