Să nu uităm de unde am plecat

Forumurile și discuțiile de atei și de agnostici sunt rezervoare de înțelepciune cu o valoare de necontestat, sunt lecții practice de logică, retorică și argumentare. Dar cum în orice tabără există și radicali – ba chiar extremiști – are și tabăra asta radicalii ei.

Sunt câte unii care blamează creștinismul ca fiind o mare nenorocire de care a avut parte omenirea, și de care ar trebui să scăpăm cât mai curând. Că e învechit, că e istorie, că e primitiv, că e îngust, și așa mai departe. Io n-am nimic împotriva argumentelor ăstora, da’… o singură observație: dacă nu era creștinismul cu sfânta lui duminică, și cu sâmbâta care devine brusc importantă – numai pentru că e ziua pregătitoare pentru Ziua Domnului – am mai fi avut noi acuma weekendul? Și toată ideea de zi liberă? Sunt absolut convinsă că viețile noastre ar fi arătat cu totul altfel din acest punct de vedere dacă nu s-ar fi impus în Europa religiile care închinau o zi preaslăvirii zeităților.

Acuma, dacă am vrea să fim corecți pe bune, și să trăim după noua ordine mondială propusă de nereligioși – atunci ar trebui să existe un motiv foarte bun pentru care să mai avem o zi liberă pe săptămână. Duminica, toți oamenii de-odata. Adică nu propun extinderea normei săptămânale peste 40 de ore, dar nu ar fi mai democratic ca toată lumea să-și poată alege zilele libere sau distribuția celor 40h pe parcursul celor 7 zile? Și cu sărbătorile alea gen Crăciun, Paște și celelalte – cum procedăm?

Meh, știu că bat câmpii, și nu intenționez să conving pe nimeni de nimic, dar cred că e bine uneori să privim lucrurile mai în ansamblu și să admitem că unele chestii care per total nu ne plac au și părți bune.

Anunțuri

2 gânduri despre „Să nu uităm de unde am plecat

  1. Eu inca ma chinui sa gasesc realizarile ortodoxiei sau oricarei religii pt omenirea asta. Care din realizarile ei e mai mare decat Inchizitia, Cruciadele, razboaiele de azi, discriminari samd.

  2. @ Florin:
    Recunosc ca nu m-m preocupat suficient de cercetarea realizarior religiilor pentru omenire, asa ca nu am am un bilant cu care sa ma prezint. Ceea ce ma intriga insa este cum de oamenii insista sa compare mere cu pere: adeptii ratiunii se incapataneaza sa discute cu cei religiosi – stiind foarte bine ca religia nu tine de argumente rationale. E FIX ca si cum eu as vrea sa te conving pe tine ca fizica e un lucru mai adevarat decat literatura. Complet inutil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s