Coincidenţe

Faci ceva de care nu eşti foarte mândru; sau eşti într-o situaţie jenantă; sau te afli într-o formă/ dispoziţie de ra*at. Şi fix atunci se întâmplă să te intersectezi cu o persoană care în mod evident te judecă în funcţie de contextul în care te găseşte, iar judecata aia în mod evident nu ţi-e favorabilă. Persoana în cauză e cineva care nu te cunoaşte, însă ştii că pe viitor ai să ai contacte cu ea: un nou coleg, portarul de la clădirea unde te-ai mutat, vânzătorul de la non-stopul din faţa blocului, etc etc. Necunoscându-te, şi văzându-te de la primul contact într-o situaţie care nu te caracterizează, normal că îşi face o idee greşită despre tine. Nu-ţi place, dar te consolezi cu gândul că na, în timp o să aibă ocazia să vadă şi alte contexte şi o să-şi corecteze acea prima impresie nu foarte măgulitoare.

Trece o vreme, şi iarăşi eşti într-o situaţie care nu te caracterizează. Şi – stupoare! – iarăşi te intersectezi cu acelaşi X-ulescu. Dat fiind că între aceste două intersectări nu a existat şansa de a demonta acea prima impresie nefavorabilă, X-ulescu este cât se poate de îndreptăţit să îşi consolideze părerea iniţială. Iar tu nu poţi să faci nimic că să împiedici asta.
Situaţie înrudită: eşti într-un grup în care sunt şi oameni pe care nu îi cunoşti, şi spui la un moment dat ceva. Abia după ce ai făcut respectiva remarcă [absolut nevinovată în viziunea ta] îţi dai seama că ce ai spus est interpretabil, şi chiar a şi fost interpretat greşit de către cineva din grup, care poate a şi luat-o personal, ca să fie tacâmul complet. Şi încerci s-o dregi. Proastă idee, pentru că imediat ce emiţi noua propoziţie, vezi că iarăşi ai zis ceva interpretabil, acel cineva iarăşi a interpretat-o greşit, şi tu te-ai înfundat şi mai tare.

Cu primul fel de situaţii nu prea e mare lucru de făcut, trebuie doar puţin umor şi răbdare, şi în timp se rezolvă. Ce e mai complicat este rezolvarea situaţiei a doua, pentru că dacă ai reuşit să jigneşti fără să vrei pe cineva, în 9 cazuri din 10 acel cineva nu te va crede [sau nu se va domoli] dacă îi spui, sincer, „N-am vrut”. Asta fiind o altă convenţie socială tâmpita, când „Scuze, nu mi-am dat seama” nu are greutatea şi valoarea de adevăr pe care ar trebui să o aibă.

Anunțuri

6 gânduri despre „Coincidenţe

 1. hai sa dau si eu un exemplu pentru situatia a doua. nu e tocmai pudic, dar este reprezentativ pentru ideea ta 🙂 acum vreo 6 luni cand am venit in Brasov cu o treaba oarecare am avut teribila inspiratie sa ies la un gratar cu niste amici ai unei prietene. a fost totul ok asa sa am decis sa iesim si la o bere in aceeasi seara. si nah o bere s-a transformat intr-o betie crunta. si ne-am intins la bancuri si povesti. cam toata lumea de fata avea oarecare antrenament la bautura si atmosfera era foarte relaxata. o blonda mai retrasa nu prea stia sa se integreze in discutie si deh mititica de ea baga in ea tequila de ziceai ca e apa plata cu lamaie. spre ghinionul ei nu era nici fumatoare sa isi poate gasi o oarecare ocupatie cu manutele asa ca lingea paharele intr-un ritm ametitor. tipa se facuse muci si gasind o bresa in conversatia noastra elevato-bahica a intervenit cu un glas suav: „Ah pai asta mi s-a intamplat si mie. Nu mai stiu a cui pula o sugeam cand deodata ……” restul nu cred ca l-am mai auzit nici eu, nici celelalte 12 persoane de la masa. si da m-am inecat cu nenorocita aia de bere. ai patit ceva de genul asta?

  1. Umm… sa vorbeasca gura fara mine la betie? Niciodata! Sa ma inec cu berea pentru ca fix cand sunt pe cale sa inghit cineva spune o bomba? Aproape de fiecare data…

 2. mai.. nu are legatura commentul meu cu postul tau, dar de plictiseala si disperare iti citesc blogul. Trebuie in cel mai scurt timp posibil sa scriu o PORCARIIIIE de eseu-chestie la romana, de dimensiuni teribile, despre romanitate si dacism(!!!??). Mor aici cu tastatura de gat. Pentru ce trebuie sa scriu cuvant cu cuvant ce-a zis Cantemir si Ureche si toti…?? De la 11 fac aceiasi chestie si uite cat e ora:-<
  trebuie sa fie o coincidenta prea…coincidenta. 😐

  [mai bine m-ai pune sa car lemne decat sa scriu asa ceva:| ]

  1. Doamne. Ce-a ajuns Foarfeca… Ultima reduta a luptatorilor anti-cronicari, ultimul refugiu al celor traumtizati de teme imposibile.
   Ce bine! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s