Grevele astea

Băi deci e culmea de-acuma cu grevele astea care se întâmplă în sistemul bugetar. Dau prilejul la discuţii interminabile şi împărţirea inevitabilă pe două tabere a celor din exterior. Mă calcă pe nervi când văd cum oamenii se lasă luaţi cu valul turmei şi îşi pun întrebări pe care nici măcar nu ar trebui să şi le pună. Ne-bugetarii se împart între susţinători ai grevelor şi critici aprigi ai greviştilor, fără să se oprească puţin şi să gândească problema din afară sistemului ăsta binar: nu trebuie să fii nici de o parte nici de cealaltă, pentru că însăşi împărţirea asta pe tabere e din start greşită. Să mă explic:

Exemplul 1: Da, ce să spun?, profesorii o duc prost! Dau meditaţii de dimineaţă până seara, se umplu de bani neimpozaţi şi mai au tupeul să se plângă. Doar am văzut ce casă îşi face Cutărescu, ce concedii îşi face Cutăreasca – să nu-mi spună mie că n-au ce mânca!

Exemplul 2: Eu muncesc la multinaţională 12 ore pe zi, ca sclavul pe plantaţie, din taxele şi impozitele plătite de mine se alimentează Bugetul ăla din care eu nu am nimic de câştigat. Nici măcar la Casa de Asigurări de Sănătate nu am nimic din banii plătiţi, că la medic tot cu şpagă trebuie să te duci. Aşa că să lase şi funcţionarii publici nesimţirea şi tupeul, că ei au salarii frumuşele şi garantate, pe care le primesc frecând menta şi bând cafele pe la primării, să zică mersi şi pentru atâta cât primesc.

Exemplul 3: Cee? Magistraţii se plâng de salarii? Cine a mai pomenit avocat sărac? Ai dreacu, după ce că-şi fac legile după cum le convine…

Exemplul 4: Să trăiască Boc cu salariul meu de profesor de sport, de 7 milioane pe lună. Să trăiască Berceanu cu salariul meu de medic rezident.

Exemplul 5: Un profesor lucrează maxim 18 ore pe săptămână. Că atâta e o catedră „full time”. Cu ce tupeu poate să vină să ceară salarii comparabile cu cineva care munceşte minim 40 ore pe săptămână?

Exemplul 6: Poliţiştii? Vameşii? Ha-ha-ha!

Deci? Unde e schepsisul?

Bă nene. Greva nu o fac nici medicii care scot zeci de mii de euro pe lună din şpăgi, nici profii care pleacă în concedii pe meditaţiile elevilor, nici magistraţii care învârt cazuri grele. Normal că pe ăia îi doare în pix. Pentru că în fiecare categorie profesională de-asta, care-a fost mai norocos şi mai şmecher, a găsit portiţă către şpăgi şi s-a învârtit. Un prof de engleză, dacă mai e şi al dracului la clasă, are ocazia de a da meditaţii gârlă. Care s-a făcut prof de logică – ghinion. Eu dau exemple mai multe din rândul profilor pentru că na, acolo am acces, dar sunt absolut convinsă că în toate categoriile este fix la fel. Şi dacă greva o iniţiază aceia mai năpăstuiţi din cadrul unei categorii – şi sunt îndreptăţiţi să o facă – cei care sunt mai norocoşi nu au de ce să se opună, că doar le pică şi lor ceva. Plus că din punct de vedere legal, o grevă nu e grevă dacă nu participă la ea toţi cei vizaţi – aşa că trebuie să fie în grevă şi medicii mai avuţi, dacă vor să-i susţină pe cei mai săraci.

Să explicăm puţin exemplele de mai sus:

  1. Mitul „Profii se îmbogăţesc din meditaţii„. Bineînţeles că se îmbogăţesc. Dacă au ocazia, or s-o facă, la fel ca orice om cu mintea acasă şi cu leafa mică. Dar cât la sută dintre profesori pot să dea meditaţii?
  2. „Sectorul privat susţine economia”, sectorul privat munceşte mai mult decât sectorul public. Just, nu-ţi pică bine să vezi o funcţionară acră la ghişeu care joacă solitaire în timp ce tu aştepţi ca prostul să te bage în seamă. Dacă şi la ei s-ar pune pontaj şi cronometru pe activitatea de la calculator, să vezi ce eficienţi ar deveni.
  3. Mitul „Cine a mai pomenit avocat sărac?„. Am văzut că asta e o greşeală frecventă: când vine vorba de bugetarii din justiţie oamenii se gândesc numai la avocaţi. Care, între noi fie vorba, sunt cea mai favorizată categorie, majoritatea lucrează în regim privat şi nu-i doare capul. Dar în categoria asta nu intră numai avocaţii, iar grefierii, judecătorii, procurorii şi care-or mai fi pe-acolo chiar nu prea au cum să treacă în regim privat.
  4. Ştie lumea exact cât e salariul de medic rezident? E conştientă lumea cât rahat trebuie să mănânce un rezident vreme de 3-5 ani până îşi ia rezidenţiatul ăla nenorocit şi scapă de medicul pe care trebuie să-l slujească? Îşi dă lumea seama că şpăgile adevărate nu merg niciodată către rezidenţi?
  5. Profesorii muncesc 18 ore pe săptămână. Yep, atâta e o catedră, atâtea ore se predau într-o săptămână, deci atâta e muncă vizibilă. Orele de rapoarte, situaţii, referate, prezentări, pregătiri, şedinţe şi discuţii nu sunt vizbile, de ce ar trebui plătite? Nu fac parte din activitatea didactică, nu.
  6. Mitul „Nu există poliţişti sau vameşi săraci„. În mintea mea aşa e, nu pot să scap de lecţia învăţată brutal în copilărie, când m-am revoltat că la graniţă se cereau 5 mărci tuturor călătorilor din autocar, pasămite pentru că altfel vameşul te trage pe dreapta şi nu te bagă în seamă câteva ore. Sau îţi răscoleşte prin bagaje. Sau şi una şi alta. Şi am văzut şoferul autocarului cum îi înmâna Vameşului punga doldora de bani, 5 mărci x 55 de pasageri. Iar când s-a trecut la Euro, cele 5 mărci s-au transformat în 5 Euro. Brutală lecţie, cum ziceam, şi în continuare am prejudecata că vameşii şi poliţiştii sunt corupţi până în măduva oaselor, şi au bani de la „suficient” în sus. Şi totuşi. Am văzut la televizor şi poliţişti săraci. Deci or exista. Şi au tot dreptul să facă greva lor, să îşi îmbunătăţească traiul. Poate că nu e aşa de plăcut să fii nevoit să închizi ochii la tot felul de măgării, numai pentru ca să-ţi pice şi ţie, din când în când, câte ceva.

Nu ştiu dacă din toată poliloghia asta am reuşit să explic ceea ce mă pornisem de la bun început să explic. În fiecare categorie există ăia care s-au învârtit – şi ăia mai fraieri, care nu au ajuns la bani. Publicul larg îi vede mai bine pe ăia care au bani, pentru că sunt mai ostentativi şi mai nesimţiţi. Pur şi simplu nu e cazul să generalizăm, mai întâi trebuie umblat şi reparat chestiile în interiorul fiecărei categorii profesionale, şi abia apoi se va putea spune, generalizând, că medicii sau judecătorii o duc bine sau rău.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s